Stvari zbog kojih Amerikanci misle da su Evropljani bolji od njih

Huffington Post napravio je upravo to: sastavio je listu koja služi kao dokaz da su Evropljani bolji od Amerikanaca.

Proverite šta su sve nabrojali:

Zdravstvo

Sasvim je logično da je ovo prva stavka, budući da se radi o trenutno gorućem pitanju u SAD-u. "I dok se američki kongres bori s Obamacareom u Evropi postoji niz primera puno bolje rešenog zdravstva. SAD bi mogao puno toga naučiti od Španije, Italije, Švajcarske, Švedske", piše Huffington Post.

Sirevi

"Evropa proizvodi čuda kao što su grijer, parmezan, feta. Za to vreme mi imamo žutu nedefinisanu masu koja predstavlja Amerikance".

Javni prevoz

Dok u Evropi postoje brzi metroi i javni autobusi u SAD-u ćete se zabaviti "čekajući tri sata na javni prevoz" u bilo kom od većih gradova.

Dugovečnost

"Prosečna životna dob u Švajcarskoj i San Marinu je 83 godine. Četiri evropske države izjednačene su s 82 na drugom mestu. Štaviše, 24 evropske zemlje smestile su se na popisu ispred SAD-a koje su tek 33.".

Fudbal

"Evropske nacije osvojile su 10 od 19 Svetskih prvenstava, predvođene Italijom, Nemačkom i Španijom. I ne morate čekati četiri godine na fudbalsku magiju - finale Lige prvaka 2012 privuklo je 150 miliona gledalaca, Super Boul 2013. godine “svega” 106 miliona. Amerikanci se nisu kvalifikovali za Svetsko prvenstvo 40 godina nakon 1950. Najbolje su se plasirali prve godine - bili su treći 1930.".

Odmor

"U vrhu zemalja u svetu kojima je najbolje živeti kada su odmori u pitanju, prvih sedam je iz Evrope. Austrijanci imaju 35 plaćenih neradnih dana godišnje. I niko ih ne kritikuje da su lenji. Za to vreme, SAD je jedina razvijena država u kojoj plaćeni odmor i praznici nisu propisani zakonom".

Čokolada

"Belgija i čokolada praktični su sinonimi. M&Ms su u redu, ali nisu ni do kolena delikatesima iz Brisela".

Politički seks skandali

"Bunga bunga žurke mogu dovesti političara u probleme. Ali u većini slučajeva njihove vanbračne afere ne znače puno glasačima. Samo pogledajte čudnu sagu francuskog predsednika i njegove partnerke Valeri Triervejler. Bivša supruga predsednika Olanda, Segolen Rojal, mogla je da bude predsednica 2007. godine, ali izgubila je od Sarkozija. A onda je izgubila Olanda zbog Triervejlerove. A da ne spominjemo da se Sarkozi razveo i ponovo venčao dok je bio predsednik. S druge strane imate Amerikance poput Marka Senforda koji je u javnosti plakao zbog svoje nevernosti, čineći priču još manje zanimljivom".

Mere

Evropljani upotrebljavaju metrički sistem. Ako znate da množite sa 10 znate i koja je iduća veća jedinica. Bum. Gotovo.

S druge strane: tri su kafene kašičice u jednoj supenoj, 16 supenih u šoljici, dve šoljice u pinti, dve pinte u četvrtini i četiri četvrtine u galonu. U stopi je 12 inča, tri stope su jard i 1760 jarda milja (ili 5280 stopa)....

1Golotinja u medijima

"Osim golotinje u kraljevskoj porodici, u Evropi to jednostavno nije velika stvar. A u Americi svako iznad 15 godina zna kako je “Nipplegate” (trenutak u kom je svet video grudi Dženet Džekson koje je Džastin Timberlejk otkrio na Super Boulu) otvorio vrata novoj eri američkog puritanizma".

Ekonomični automobili

U Evropi vam se niko ne smeje ukoliko vozite automobil koji je samo malo veći od kade, zato što i oni sami verovatno voze sličan auto.

Sa druge strane, mi u Americi smatramo da naše mleko iz prodavnice mora da bude transportovano u tenkovima do kuće.

Automobilske trke

Evropljani imaju priliku da gledaju Formulu 1 i sve te bolide kako pri neverovatnim brzinama ulaze u krivine i šikane, dok u Americi gledamo NASCAR gde vozači samo idu u krug.

Zamkovi

Drevni ostaci raznih kraljevstava, mnogi od zamkova u Evropi napravljeni su pre nego što je Kolumbo otkrio Ameriku. Cela Evropa prošarana je ovim neverovatnim zdanjima iz drugog vremena.

U Americi jedini zamak koji nam je poznat je Pepeljugin i potrebno je da platite ulaznicu za Diznijev svet od 92 dolara kako bi ga videli.

Uživanje

Duži ručak u kafeu u Parizu, siesta na suncu u Španiji ili lagano pijuckanje vina na terasi u Italiji – vrlo je teško reći da se u Evropi stvari rade na pogrešan način.

Sa druge strane, Amerikanci su stalno u žurbi. Ukoliko ne odgovorite na mejl u roku od 10 minuta klijenti već razmišljaju o podnošenju izveštaja o nestaloj osobi.


B92

Pogledajte još