Od početka godine 121 slučaj nasilnog razbojništva

Sandić je u izjavi agenciji Beta rekla da maloletni prestupnici dolaze iz svih društvenih grupa i da više nije slučaj da su to deca iz uglavnom siromašnih porodica.

"Maloletnici koji vrše krivična dela dolaze iz svih društvenih struktura, ali im je zajedničko to što su iz disfunkcionalnih porodica u kojima su odnosi poremećeni", rekla je ona.

Inspektorka Sandić, diplomirani defektolog, koja je pre stupanja u policiju radila i u Centru za socijalni rad, kaže da su prestupnici uglavnom dečaci, ali da ima i slučajeva i da su devojčice umešane u kriminal.

Kako je rekla, slučajevi da su devojčice prestupnici su redji, ali kada se to desi, praksa pokazuje da tu postoje još neki problemi koji se moraju rešavati da bi se detetu pomoglo.

"Da bi se dobio adekvatan odgovor na suzbijanje i sprečavanje maloletničke delikvencije, moraju da se uključe i sistem socijalne zaštite, obrazovanja, zdravstva i pravosudja", rekla je Sandić.

Inspektorka je dodala da ona i njene kolege iz odeljenja za suzbijanje maloletničke delinkvencije iz godine u godinu u beogradskim školama drže predavanja na kojima deci ukazuju na opasnosti od narkomanije, ali i problemu vršnjačkog nasilja i kriminala

Inače, prošle godine je u beogradskim školama i u njihovoj neposrednoj blizini prijavljeno 288 tuča.

Sandić je rekla da je nešto većem porastu slučajeva kradja za koje su odgovorni maloletnici doprinelo i to što je sa 15.000 na 5.000 dinara smanjen zakonski minimum vrednosti ukradene robe posle koga policija mora da interveniše.

U Beogradu je ove godine zabeleženo devet slučajeva razbojničkih krađa.

Izvor: beta

Pogledajte još