Ministar ne očekuje nerede na "Paradi ponosa" u Podgorici

"Crnogorsko društvo je na tolikom stepenu demokratije da, bez obzira na jednu ružnu sliku iz Budve, ne očekujem posebne nerede”", kazao je Numanović.

On je, u izjavi medijima, apelovao na sve gradjane da u susret organizovanju prve gej povorke u Podgorici pokažu demokratsku zrelost.

Numanović je kazao da će radna tela Vlade Crne Gore do 20. oktobra zauzeti stav o učešću na "Paradi ponosa".

Crnogorska policija odobrila je održavanje "Parade ponosa" zakazane za 20. oktobar u Podgorici i započela bezbedonosne pripreme za taj dogadjaj.

Policija je formirala poseban Operativni štab, koji je zadužen da prva gej parada u Podgorici prodje bezbedno.

U obezbedjivanju "Parade ponosa", kako je saopšteno, biće angažovani kompletni sastavi Specijalne antiterorističke jedinice, Posebne jedinice, svi interventni vodovi i drugi uniformisani policajci i inspektori u civilu.

Oni će biti rasporedjeni na maršuti gej povorke, ali i u drugim delovima Podgorice, kako bi se sprečili eventualni incidenti i napadi u znak bunta zbog održavanja parade.

Prva gej parada u Crnoj Gori održana je 24. jula u Budvi, ali se završila neslavnim bilansom - žestokim sukobom policije i protivnika manifestacije, što je rezuliralo privodjenjima i povredama.

Prvi deklarisani homoseksualac u Crnoj Gori i doskorašnji direktor LGBT Foruma progres Zdravko Cimbaljević podneo je nedavno ostavku u toj organizaciji, zbog, kako je naveo, svakodnevnih pretnji koje više nije mogao da podnese.


Blic

Pogledajte još