Izložba Jovana Rakidžića: Studija tla

Jovan Rakidžić stekao je bogato stvaralačko iskustvo i slikarsku afirmaciju na likovnoj sceni još krajem sedme decenije 20. veka, kada je priredio prvu samostalnu izložbu u Beogradu. Tokom decenija razvijao je i usložnjavao svoj prepoznatljiv jezičko–likovni fond izdvajajući se iz svoje generacije nastojanjem da iz jedne vizure angažovanog umetničkog stava odgovori na vreme i njegove društvene i političke turbulencije. Potvrda njegove umetničke zrelosti i stvaralačkog kontinuiteta je i Velika nagrada koju je ove godine dobio na Jesenjoj izložbi ULUS-a.

U novom ciklusu asocijativnih predela Studija tla, nastalom 2010-2013. godine, Rakidžić se koncentrisao na fenomene prirode i njena poetska svojstva. Na radovima dominira velika, gusto slikana, geometrizovana površina oko koje je razređena mreža obojenih i treperavih linija. Nastali su kao plod pročišćene i jasne ideje, čistog i svedenog likovnog jezika utemeljenog na iskustvu enformela i na spoznaji poetike Marka Rotka. Autor koristi naizgled proste i sažete oblike da bi iskazao različita raspoloženja, emotivna i duhovna stanja. Dodatno značenje im nije potrebno, dovoljno je osetiti pulsiranje složene slikane materije u čijem govoru se oseća emocionalnost i ekspresivnost.

Jovan Rakidžić (1944, Dobrica), Akademija likovnih umetnosti, Beograd, 1968, klasa prof. Ljubice Cuce Sokić. Postdiplomske studije na istoj akademiji,1970, klasa prof. Stojana Ćelića. Profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Priredio pedeset samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Izlagao na brojnim zajedničkim izložbama. Dobitnik tridesetak nagrada i priznanja.

Pogledajte još