Dinkić u policiji na saslušanju zbog Nacionalne štedionice

Dinkić je u Upravu kriminalističke policije pozvan u svojstvu građanina. Pored Dinkića, izjavu o ovom slučaju daće i Vladimir Ilić, član URS-a i Vesna Arsić, nekadašnja najbliža Dinkićeva saradnica u Ministarstvu finansija.

Vladimir Ilić, koji se trenutno nalazi u Azerbejdžanu, potvrdio je za "Blic" da je dobio poziv.

"Da, dobio sam poziv, u petak idem da dam izjavu u svojstvu građanina", rekao nam je kratko Ilić.

Još 2004. je Savet za borbu protiv korupcije usvojio izveštaj o Nacionalnoj štedionici u kojem je javnosti predočeno da je Vlada Srbije odgovorna za to što je nekoliko njenih istaknutih članova učestvovalo u osnivanju Nacionalne štedionice i kreiranju predstave da se radi o državnoj banci.

Savet tvrdi da je tadašnji guverner Narodne banke Jugoslavije Mlađan Dinkić omogućio Nacionalnoj štedionici, privatnoj banci koju kontrolišu Vuk Hamović i Vojin Lazarević, da besplatno koristi opremu i poslovni prostor bivšeg ZOP-a i dodelio joj je bez konkursa isplatu velikog dela stare devizne štednje.

Kasnije se u javnosti tvrdilo i da je pojedincima omogućeno da se enormno obogate prodajom te banke grčkoj Eurobanci EFG.

U trenutku kada je Nacionalna štedionica osnovana, Dinkić je bio guverner, dok je Božidar Đelić bio ministar finansija, a kada je 2005. ona prodata Eurobanci EFG po višestruko većoj ceni u odnosu na kapital, Dinkić je bio ministar finansija.

Izvor: Blic

Pogledajte još