Nikolić zadovoljan radom Kineza

"Veoma je važno završiti sve neophodne procedure kako bi što pre otpočela druga faza realizacije", rekao je Nikolić u razgovoru sa delegacijom Kine koji predvodi predsednik korporacije CMEC (China Machinery Engineering Corporation) Džang Čunom.

Projekat revitalizacije bloka "B2" je u završnoj fazi, dok će ostali projekti prve faze biti realizovani u toku 2013. i 2014. godine, tako da Te-Ko “Kostolac“ sa domaćim podizvođačima realizuje 47 odsto vrednosti projekata, a kineska kompanija sa svojim podizvođačima 53 odsto.

Druga faza Paketa projekata Te-Ko “Kostolac", ukupne vrednosti 715,6 miliona dolara obuhvata izgradnju novog bloka "B3", snage 350 megavata na lokaciji TE "Kostolac B" i proširenje kapaciteta Površinskog kopa "Drmno" za proizvodnju 12 miliona tona uglja godišnje.

Ta, druga faza bi trebalo da se finansira iz novog kredita kineske "Eksim" banke u iznosu od 609 miliona dolara pod preferencijalnim uslovima, a u okviru finansijskog paketa vlade Kine za 16 zemalja Srednje i Istočne Evrope.

U toku je izrada pojedinačnog ugovornog sporazuma za drugu fazu Paketa projekata sa kompanijom CMEC, i ugovora o zajmu pod preferencijalnim uslovima sa kineskom "Eksim" bankom kojim će se finansirati 85 odsto vrednosti Druge faze Paketa projekata (609 miliona dolara), saopstila je Služba za saradnju sa medijima.

Predsednik CMEC Džang Čun je istakao u rzgovoru s predsednikom Srbije da je "veoma je važna efikasnost srpske strane u izradi neophodne dokumentacije, jer je Kina voljna da izađe u susret Srbiji".

Vlada Kine iz ukupne kreditne linije izdvojila tri milijarde dolara, po preferencijalnim uslovima, te da je interesovanje zemalja regiona za njih ogromno, rekao je Čun.

Predsednik Nikolić je rekao da visoko ceni spremnost Kine da ulaže u Srbiju.

"Na drugim mestima ste poželjni, a u Srbiju ste došli", rekao je Nikolić, dodavši da Srbija ne bi smela da propusti razvojnu šansu.

Na osnovu Međudržavnog sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infarastrukture i Srbije, 22. jula 2010. godine je zaključene opšti sporazum kineske kompanije CMEC sa Elektroprivredom Srbije (EPS) i Te-Ko "Kostolac" o realizaciji paketa projekata u Termoeletrani i kopovima "Kostolac", vrednosti veće od milijardu dolara.

Prva faza Paketa projekata Te-Ko "Kostolac" ukupne vrednosti 344,7 miliona dolara obuhvata revitalizaciju blokova "B1" i "B2", izgradnju postrojenja za odsumporavanje, izgradnju luke i izgradnju puta i železničke pruge.

Za taj posao kineska Eksim banka je pod preferecijalnim uslovima obezbedila kredit koji će pokriti 85 odsto vrednosti, dok ostatak finasira EPS iz sopstvenih sredstava.

B92

Pogledajte još