Naučnici otkrili od čega zavisi bračna sreća

Neki kažu da je tajna srećnog braka kompromis na koji konstantno moramo pristajati ukoliko želimo život udvoje, neki kažu da nikada ne trebamo otići na spavanje ljuti na svog partnera, neki kažu opet nešto treće, ali pokušajmo sagledati i ovo što tvrde naučnici u poslednjem istraživanju.

Ključ za bračnu sreću ležu u našoj DNK, smatraju američki istraživači. Istraživanje na kojem se temelji ova tvrdnja sprovedeno je na univerzitetima Berkli i Nortvestern. Postoji gen koji jednima daje mogućnost da iskuse sreću i zadovoljstvo u braku, a drugima pak to isto onemogućava.

Svi imamo gen 5-HTTLPR, koji nasleđujemo od oba roditelja. Međutim, oni koji imaju kraći gen 5-HTTLPR su nesrećniji u braku, za razliku od onih drugih. Istraživanje je bazirano na više od 150 parova koji su u braku više od 20 godina.

Ovakvo objašnjenje je naravno prilično pojednostavljeno, a Klaudia M. Has, koja je predvodila ekipu istražitelja pojašnjava: "Ljudi sa dva kratka dela ovog gena mogu biti srećni u braku ukoliko je emocionalna klima u toj bračnoj zajednici dobra. Ali, ukoliko ima nekih problema onda su te osobe vrlo nesrećne", kaže ona.

Međutim, one osobe se dužim alelima gena, dosta su tolerantnije na probleme, pa mogu biti srećne u braku čak i ako imaju poteškoća u njemu, objavljeno je u magazinu “Emotion”.

Izvor: b92

Pogledajte još