Traže i do 400 evra za ispisivanje s fakulteta

Skupo, skuplje, najskuplje - očigledno je postao moto celokupnog univerzitetskog sistema u Srbiji. Tako, recimo, studenti Pravnog fakulteta u Novom Sadu ne samo što moraju da plate 3.000 dinara kad žele da se ispišu, već pored toga, ako žele da dobiju uverenje o položenim ispitima, moraju da izdvoje dodatnih 1.150 dinara po položenom ispitu.

"Upisao sam Pravni još 2004, ali sam nakon više od 10 položenih ispita shvatio da me to ne zanima, pa sam upisao istoriju. Kako sam za ispis sa Pravnog dao 3.000 dinara, nisam uzimao i uverenje o položenim ispitima, jer bih posle i na Filozofskom morao da platim da mi ih priznaju. Bilo je lakše i daleko jeftinije obnoviti celo gradivo i ponovo položiti ispite koji su se poklapali",
priča Marko Simić.

Cene variraju od fakulteta do fakulteta, ali ako žele da se ispišu i da dobiju uverenje o ispitima koje su do tada položili, studenti u proseku moraju da izdvoje “bar” nekoliko hiljada dinara. Odluku o cenovniku fakulteta donose Nastavno-naučno veće i Savet fakulteta.

"To je niz troškova za izdavanje javne isprave gde se evidentira koje je sve student ispite položio. Treba pregledati zapisnike, obrasce, treba sve proveriti u arhivi, a to košta i zahteva vreme", odgovara Ranko Keča, dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Na Poljoprivrednom u Novom Sadu ispis košta 2.200 dinara, a uverenje o položenim ispitima 935, dok su na FTN-u obe stavke 300 dinara. Među beogradskim fakultetima skup je Filozofski na kome studenti za ispis daju od 1.650 dinara, ako su upisani u tekuću godinu, do 3.300, ako još nisu.

Pravni fakultet u Beogradu je posle pobune studenata smanjio cenu, pa se ispis sada plaća od “samo” 1.000 do 2.200 dinara, u zavisnosti od godine do koje je student stigao. Dobar primer je Ekonomski na kome ova stavka košta 200 dinara.

Ko želi da upiše privatne fakultete bolje je da bude siguran u svoju odluku. Na Megatrendu će, ako se upisao ove školske godine, za ispis morati da plati čak 400 evra, dok za one koji su se upisivali ranije cena iznosi “svega” 100 evra. Na Singidunumu je cena jedinstvena i ispis košta 200 evra, kaže sekretar Univerziteta Ljiljana Stančić Bukvić.

Izvor: 24sata

Pogledajte još