Kosovo i dalje zona kriminala i korupcije

"Ozbiljna briga EU ostaju korupcija i organizovani kriminal, trgovina ljudima, politički uticaj na sudstvo, policiju i javne službe, zadržavanje do pet radnih mesta od strane političkih zvaničnika, nestručna administracija i mnogi drugi problemi", piše ovaj dnevnik u izdanju od četvrtka.

U izveštaju u koji je Koha imala uvid, takodje se navodi nedostatak tolerancije prema LGBT grupama i ističe da "ima verskih grupacija koje zagovaraju jezik mržnje prema ovoj grupi putem konvencionalnih i socijalnih medija, a koji su formirali jednu političku stranku".

Takođe se izražava nezadovoljstvo zbog pretnji novinarima i nedostatku bolje zaštite novinara. U izveštaju će pozitivno biti ocenjen napredak u normalizaciji odnosa s Beogradom, a navodi se i da je Kosovo do sada "preduzelo suštinske korake u pravcu vidljivog i održivog poboljšanja odnosa sa Srbijom, što je dovelo do nepovratnih promena na terenu".

Izveštaj o napretku zemalja regiona, medju kojima je i Srbija, biće usvojen 16. oktobra, i u njemu je na 50 stranica koje se odnose na Kosovo predstavljena analiza napretka ostvarenog od oktobra prethodne godine.

Izvor: beta

Pogledajte još