Upoznajte dr Zekovića - Lekara sa najviše pacijenata u Srbiji

Iako je prosečan broj dnevnih pregleda u domovima zdravlja 40, on ih u toku dana obavi i do 98, koliki mu je rekord.

To, kaže ovaj mladi lekar, ne predstavlja teškoću nekome ko voli svoj posao, a na pacijente prvo gleda kao čovek i prijatelj, pa onda kao doktor.

Plata - 58.000 dinara

Dr Zeković prima platu od 58.000 dinara. Hirurzi, koji i dva puta dnevno rade operacije na otvorenom srcu, na primer, zarađuju 75.000 dinara. U domovima zdravlja plate ne idu preko 80.000 dinara.

Sa 24 godine dr Dušan Zeković diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, a potom je došao u Beograd, gde je ubrzo počeo da volontira na VMA. Od pre pet godina radi u DZ Lazarevac i danas je lekar sa najviše pacijenata u državi.

"Lekari treba da budu fini s ljudima, da se našale i normalno razgovaraju. Tako će pacijent iz ordinacije izaći s osmehom, a lekaru posao lakše pada. Moj pristup verovatno je uticao na ljude da se u ovolikom broju opredele za mene. Za teža oboljenja poput karcinoma pregled traje i po pola sata, dok je za banalne stvari dovoljno nekoliko minuta", kaže za "24 sata" dr Zeković, koji je u 2012. obavio čak 15.000 pregleda.

Zovu ga na slave, nude brak...

"Pacijenti me stalno pozivaju na slave, svadbe, rođendane. Pre nekoliko godina jedan pacijent bio je uporan da dođem na ispraćaj njegovom sinu u vojsku, pa sam otišao nakratko. Iako sam se oženio u septembru, starije dame nude mi neprestano svoje ćerke ili unuke za brak, što je krajnje simpatično, ali moram da ih odbijam", kaže dr Zeković.

Svakog radnog dana u 11 sati pre podne kreće na posao sa Banjice, a kod kuće je u 11 sati uveče.

"Najteže mi pada put od kuće do posla i nazad. Ipak, volim svoj posao, a sa pacijentima sam prijatelj, poveravaju mi se, pričaju o raznim problemima, nedoumicama, čak traže od mene ljubavne i druge savete", kaže omiljeni lekar u Lazarevcu.

Ako se desi da ima preko 80 pacijenata u smeni, kući stiže i u dva sata po ponoći.

"Izađem ispred ordinacije i kažem 'svi ćete biti pregledani, samo nemojte ulaziti preko reda!' Tako i bude, svi dođu na red, a to ponekad traje do ponoći. Nikada ne bih vratio pacijenta kući bez pregleda. Ipak, bilo bi nemoguće raditi da je kolektiv drugačiji. Kod nas nema sujete, o svemu se dogovaramo i super funkcionišemo", priča doktor čiji su pacijenti i iz Rakovice, Čukarice i drugih opština.

Ljubav prema medicini nasledio je od oca koji je ortoped. "Od njega sam naučio da pacijenta gledam kao čovek i prijatelj, pa onda kao lekar", kaže Dušan, koji ono malo slobodnog vremena najradije provodi kod kuće sa suprugom uz filmove, ili sa prijateljima u nekom od kafića u centru grada.

Ljubica Kalinić (58) već tri godine dolazi kod dr Zekovića i kaže da je prezadovoljna. "On je naš drugar i lekar. Prezadovoljna sam sa doktorom, a moj sin takođe dolazi kod njega. Odličan je dijagnostičar, ali pre svega dobar čovek sa kojim može da se razgovara", kaže Ljubica.

Zanimljivo je da dr Zekoviću neće biti smanjena plata posle najnovijih ekonomskih mera Vlade Srbije. Razlog za to je što prima tek 58.000 dinara mesečno, a mere se odnose samo na one s platama većim od 60.000.

"Ovo je katastrofalno rešenje, sramota je da hirurzi koji i dva puta dnevno rade operacije na otvorenom srcu, na primer, zarađuju 75.000 dinara, a sada će im i ta plata koja je za ovu vrstu posla niska, biti smanjena. U domovima zdravlja plate ne idu preko 80.000, a za medicinske radnike koji rade u jako lošim uslovima i pod velikim stresom, to su jako mala primanja "
, kaže dr Zeković.

Izvor: MONDO

Pogledajte još