Ješić nakon saslušanja: Izmišljenim istragama hoće da sruše vojvođansku Vladu

Ješić je na vanrednboj konferenciji za novinare kazao da je juna ove godine policija postupajući na osnovu Kneževićeve prijave zaključila istragu i svoj izveštaj dodstavila tužilaštvu. Međutim tužilašztvo „ pre dvadesetak dana naložilo policiji ponovno pokretanje istrage i obavezno saslušanje Gorana Ješića“.

Odbacujući navode krivične prijave o iznemiravanju javnosti Ješić je kazao:

"Bio sam u obavezi po zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja da objavim sve informacije o nivou alfataoksina u mleku",
kazao je Ješić.

On je dodao da sve „laboaratostiske nalaze imaju sačuvane i drže ih u sefu“.

"Prisutvo aflatoksina u mleku nije negirao ni Aleksandra Vuičić. On je obećao da će odgovorni odgovarati valjda je tada mislio na mene. Na kraju je morao da smeni i to jednog jedinog čoveka . Ali, nekoliko meseci kansije tog odgovornog je unapredio imenovanjem na mesto direktora Uprave za veterinu", rekao je Ješić. On je naglasio da nije važan on kao ličnost već da je puno važnije to što vlada nije pokazala odgovornost.

"Očekujem da će s izmišljenim istragama protiv mene i Bojana Pajtića, kao najviđenih u Demokratskoj stranci iz Vojvodine, nastaviti kako bi srušili vojvođanskuu vladu. Janso im je kao dan da nemogu drugačije da preuzmu Vladu Vojvodine. Problai su to uličnim demonstracijama i nisu uspeli pa sad očigledno s kriminalizacijom pokrajinske vlade i mene kao njenog potpresednika pokušavaju da nas prikažu kao kriminalce i lopove da nas privode kako bi bili na naslovnim stranama tabloida",
izjavio je Ješić za "Blic".

Prvog dana, nastavlja on, posle mog televiziskog duela u vezi sa alfatoksinom sa državnim sekretarom ministarstva poljoprivrede, istražni organi su započeli kontrolu rada u opštini Inđija.

"Tamo su već osam meseci neka radna grupa i budžetska inspekcija. Došli su da kontolišu 2012. godinu a sad kontolišu 1999. godinu. Pošto apsolutno ništa nezakonito nisu pronašli sad s krivičnom prijavom za uznemiravanje javnosti u vezi sa alfatoksinom pokušavaju da me prglase za kriminalca, pritvaraju i ko zna šta još"
, kaže Ješić.

Podsećamo, Ješić je prvi objavio da se u našem mleku nalaze povećane koncentracije aflatoksina.

"Dobio sam večeras rezultate prvog istraživanja mleka! Moja je obaveza da do utorka dok ne stignu ostale analize budem kooperativan. Zvaničan stav biće saopšten najkasnije do srede", napisao je tada na "Tviteru" funkcioner DS-a.

S druge strane, Ministarstvo poljoprivrede je ubeđivalo javnost da je mleko potpuno ispravno.

Otišli su toliko daleko da je tadašnji ministar Goran Knežević odlučio da promeni pravilnik kada je nivo aflatoksina u pitanju. Kako je objasnio na konferenciji za novinare, Vlada Srbije je donelaodluku da vrati stare propise tako da će od sada dozvoljena količina aflatoskina u mleku biti 0,5, a ne 0,05 mikrograma po kilogramu, piše "Blic".

U međuvremenu je u Srbiji zabranjen promet mleka sa 27 farmi i 46 gazdinstava. Ne verujući rezultatima kojima je mahao goran Ješić, Srbija je zatražila superanalizu u laboratoriji u Holandiji.

I prema analizama jedine referentne laboratorije Evropske unije, od 48 ispitanih uzoraka, 33 su prelazila granicu evropskog standarda od 0.05 mikrograma aflatoksina po litri mleka.

Izvor: Blic

Pogledajte još