Od reumatske bolesti pati svaki četvrti stanovnik Srbije

Od 13 do 16 časova okupiće se aktivisti Udruženja obolelih od reumatskih bolesti Srbije (ORS) i reumatolozi koji će razgovarati sa zainteresovanim građanima o prevenciji, ranom prepoznavanju i lečenju reumatskih bolesti i bolesti koštano mišićnog sistema.

Reumatske bolesti nalaze se na prvom mestu po učestalosti među masovnim nezaraznim bolestima i obuhvataju veliki broj razlitih zapaljenskih i degenerativnih oboljenja, saopštilo je danas Udruženje ORS. U Srbiji, kao i u Evropi, svaki četvrti stanovnik boluje od neke reumatske bolesti. U javnosti se termin reumatske bolesti najčešće koristi za degenerativna reumatska oboljenja, poput osteoartroza koja se karakteristično javlja među starijom populacijom.

Međutim, manje je poznato da se zapaljenska reumatska oboljenja javljaju i kod značajno mlađe populacije, čak i kod dece, i da su to često progresivna hronična oboljenja celog organizma koja pored zglobova zahvataju i sve druge organe u telu.

Učestalost oboljevanja sve je veća u poslednjim dekadama, tako da se procenjuje da, na primer, samo od reumatoidnog artritisa boluje čak 0,5 do 1 odsto svetskog stanovništva - u Srbiji oko 35.000 odraslih i oko 2.000 dece. Obzirom da ove bolesti često pogađaju mlađu populaciju stanovništva finansijski izdaci vezani za samo lečenje bolesti i njihovih komplikacija, posebno vezanih za odsustvovanje sa posla i često neophodne skupe ortopedske intervencije, su izrazito veliki.

Kvalitet života obolelih značajno je smanjen što se prvenstveno odnosi na otežane uslove školovanja, zapošljavanja, stalne posete lekaru, ograničenu dostupnost lekova i veliki broj drugih svakodnevnih potreba koje oboleli od ovih bolesti ne mogu da reše na odgovarajući način.

Organizatori manifestacije su ORS i Udruženja reumatologa Srbije (URES) u Beogradu (Cendralna kancelarija ORS-a i podružnica VMA), podružnice u Niškoj Banji, Novom Sadu i Užicu.

Izvor: BLIC

Pogledajte još