Ovo vam dokazano uništava uživanje u hrani

0

Kada vas prijatelj spreči da odmah navalite na slastan obrok koji je ispred vas kako bi vas slikao i objavio na Instagramu, to definitivno uništava doživljaj hrane, a to dokazuje i novo istraživanje, piše newsfeed.time.com.

Nova studija u časopisu „Journal of Consumer Psychology“ tvrdi kako preterano pregledavanje fotografija hrane i tuđih obroka na Instagramu može uništiti obrok. Profesori marketinga na Univerzitetu Brigham Young tokom istraživanja zamolili su 232 ljudi da pogledaju i ocene fotografije hrane.

Polovina ispitanike gledala je fotografije slatke hrane (kolači i poslastice), a druga polovina fotografije slane hrane (perece, čips). Obema grupama nakon toga dana su ponuđene slane grickalice, a naučnici su utvrdili kako je grupa, koja je gledala slike slane hrane, u slanim grickalicama znatno manje uživala.

„U određenoj meri postajemo zasićeni tim ukusom iako tu hranu nismo pojeli. To se naziva čulna dosada – kao da vam je već dosta te hrane nakon gledanja njenih fotografija pa više ne želite da osetite taj ukus“
, kaže Rajan Elder sa Univerziteta Brigham.

Izvor: tportal

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.