Đukić Dejanović: "Narodni front" dobija v.d. direktora za sedam dana

"Dobro je što je tako značajna institucija u fokusu vlade i što će kadrovsko rešenje za vršilaca dužnosti biti na kadrovskoj komisiji vlade. Na prvoj sednici vlade ovo će biti rešeno," rekla je DJukić Dejanović za Radio televiziju Srbije.

Ona je navela da važna zdravstvena ustanova u Srbiji od 10. septembra nema direktora i da je Vlada Srbije bila u proceduri oko rešavanja tog pitanja i pre nego što je Upravni odbor sastavio svoj predlog.

"I pre nego što je Upravni odbor, takav kakav je i kako je radio pitanje je legalnosti, da ne ulazimo sad u to, sastavio svoj predlog za vršioca dužnosti vlada je već bila u proceduri oko rešavanja tog pitanja,"
rekla je Đukić Dejanović.

Zdravstvene ustanove da paze na rezerve

Govoreći o problemima nabavke zdravstvenog materijala, Đukić Dejanović je rekla da zdravstvene ustanove moraju da vode računa da potrošni materijal uvek bude u rezervi.

"Rukovodioci ustanova u kojima se rade odgovorne intervencije moraju zatražiti nabavke pre nego sto dođemo u situaciju da nema nekog implanta ili leka,"
rekla je ministarka.

Đukić Dejanović je rekla da će centralizovno snadbevanje lekovima i potrošnim materijalom, na koje će se preći 1. januara iduće godine, obezbediti bolje uslove za pacijente.

Dodatno smanjiti liste čekanja

Ministarka je rekla i da su liste čekanja smanjenje, ali da ministarstvo time nije zadovoljno i da je neophodno da zdravstvene ustanove pokažu solidarnost i pomognu jedna drugoj kad je to potrebno.

"Zračni aparati su se pokvarili u Novom Sadu i mi smo noćas radili sa direktorima kliničkih cenara u Kragujevcu, Nišu i Beogradu da vidimo kojom dinamikom mogu da povećaju svoje obime rada da bi primili deo pacijenata,"
kazala je Đukić Dejanović.

Ona je istakla da ministarstvo pokušava da iz kredita Svetske banke jedan jedan deo novca uzme za aparate za medicinsko lečenje i dijagnostiku.

"Najbitnije je da se pacijentu koji se nalazi na listi čekanja za vreme dok čeka ne pogoršava zdravstveno stanje i da ne bude ugrožen,"
rekla je ministarska i dodala da se prioriteti na listi čekanja moraju poštovati i da mora da postoji javnost u formiranju lista.

Izvor: Beta

Pogledajte još