Otkriven dokaz da je Zemlju pogodila velika kometa

Nakon sprovođenja serije analiza, istraživači su ustanovili da su misteriozni crni kamenčić otkriven u Egiptu pre par godina u pustinji u Egiptu deo jezgra komete.

„U pitanju je klasična euforija naučnika kada eliminišete sve opcije i shvatite o čemu se zapravo radi“, izjavio je vođa studije Jan Kramers sa Univerziteta u Johanesburgu.

Kamenčić, koji je tim nazvao „Hypatia“ u čast drevnog ženskog matematičara, filozofa i astronoma pod istim imenom iz Aleksandrije, je okovan dijamantima, što ima smisla s obzirom na njegovo kometarno poreklo.

„Dijamante stvaraju materijali koji u sebi imaju ugljenik. Oni se normalno stvaraju duboko unutar Zemlje, gde je pritisak izuzetno visok, ali sličan pritisak takođe možete da izazovete šokom. Deo komete je udario u Zemlju, a silina udara stvorila je dijamante“, izjavio je Kramers.

Do oog udara došlo je pre 28 miliona godina u Egiptu, tvrde istraživači. Kometa je eksplodirala u atmosferi, zagrejavajući pesak ispod do temeprature od 2000 Celzijusa. Ovo je generisalo stvaranje žutog silicijumskog stakla na površini od 6.000 kvadratnih kilometara.

Jedan komadić ovog stakla čak je pronašao svoj put do broša čuvenog Tutankamona.

Komete su sasvim sigurno udarale u Zemlju tokom duge istorije planete, ali pre otkrivanja ovog kamenčića, čestice prašine u atmosferi i prašina bogata ugljenikom u ledu Antarktika bili su jedini materijal kometa poznat na Zemlji.

Izvor: B92

Pogledajte još