Kako da pripremite dete za dolazak mlađeg brata ili sestre

1. Objašnjenje

Najvažnija stvar koju treba da uradite pre dolaska nove bebe je da prvom detetu sve objasnite. Recite mu da će postati stariji brat ili sestra i objasnite mu šta to znači.

2. Razgovarajte o promenama

Razgovarajte sa detetom o promenama koje mogu nastati kada na svet dođe njegov brat ili sestra. Učinite da te promene zvuče privlačno i zabavno. Na primer, recite detetu da će dobiti novog drugara za igru.

3. Uključite ga

Uključite dete u pripremu dolaska novog člana porodice. Dopustite mu da izabere novu odeću za bebu ili neke igračke. Povedite ga kod doktora kako bi mogao da čuje bebine otkucaje srca. Što je dete više uključeno u pripremu za dolazak bebe, to će prilagođavanje biti lakše.

4. Razgovarajte o bebama

Pričajte o tome kakva je beba kada se rodi. Objasnite da puno spava, jede i plače. Recite da će u početku biti veoma mala, ali da će vremenom moći zajedno da se igraju.

5. Neka vam prvo dete pomaže oko bebe

Iako neće moći odmah da se igra sa bebom, prvo dete može da vam pomaže oko nje.

6. Ostanite dosledni starim navikama

Iako će beba uneti izvesne promene u vaš život, pokušajte da ostanete dosledni stvarima koje ste ranije radili. Ukoliko ste ujutro imali ritual da sa prvim detetom provodite vreme u krvetu, pridržavajte se toga i dalje.

Izvor: b92

Pogledajte još