Svaki treći dan jedno samoubistvo u BiH

Sociolog Srđan Vukadinović kao glavni generator pogoršane slike mentalnog zdravlja u BiH vidi posttranziciono društvo sa urušenim sistemom vrednosti.

"Mnogo je problema s kojima čovek u današnjem bosansko-hercegovačkom društvu ne može da izađe na kraj... Sledi stres, pa onda otuđenost koja je praćena nezaposlenošću, bezperspektivnošću, pre svega mladih ljudi", navodi Vukadinović.

Psihijatri objašnjavaju da su samoubistva manifestacija bolesti, pre svega depresije, a čest oblik mentalnih oboljenja je posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) kod velikog broja boračke populacije.

Predsednik Organizacije boraca i civila sa postraumatskim stresnim poremećajem Republike Srpske, Dragan Šajić, ističe da se velik broj osoba sa ovim problemom retko odlučuje na lečenje.

"Okolina, sredina je glavni problem. Mi još imamo shvatanja da je to sramota, umesto da odlazak kod psihologa ili psihijatra bude kao odlazak kod zubara. Ustvari, možda je i gore kod zubara, ali, eto, mi još tako razmišljamo",
kaže Šajić.

Depresija i postraumatski stresni poremećaj pogađa češće starije, osobe između 40 i 60 godina. Stručnjaci, međutim, upozoravaju da od ovih poremećaja nisu pošteđeni ni mladi.

Tako je, ilustruje RSE, pre nekoliko godina u jednoj sarajevskoj osnovnoj školi kod jednog dečaka dijagnostikovan transgeneracijski prenos ovogo poremećaja sa oca na dete.

Nevladine organizacije upozoravaju da su osobe sa mentalnim poteškoćama često diskriminisane i stigmatizirane od drugih članova društva, a često su i u medijima predstavljeni u negativnom smislu. Depresija uzima sve više maha i u svetu. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, 2020. postaće druga najčešća bolest na globalnom nivou.

Izvor: Blic

Pogledajte još