U Srbiji leto, a u Evropi sneg

Kako kaže Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske, na području Rijeke palo je 39,7 milimetara kiše, a na Krku 65, prenosi Dnevnik.hr. Hladan front se sa severa u četvrtak spuštao prema Alpima, a nad područjem Đenovskog zaliva počeo je da se stvara novi ciklon - Radojka.

Kako kažu meteorolozi iz službe "Krometeo", Radojka je tokom noći donela veće količine kiše, a predviđa se da će padavina biti i u subotu. Ipak, nije na teritoriji cele Hrvatske oblačno i kišno. Na Jadranu i jugu čekaju topao vikend.

U Evropi za to vreme već padaju prve pahulje snega. Zima je poranila u Švajcarskoj i za jedan dan je napadalo više od pola metra snega, objavila je organizacija "Meteonjuz".

Na planinama višim od 2.000 metara u Alpima napadalo je 40 do 80 santimetara snega, sneg ponegde pada i u nižim predelima na istoku, a drugde je za dan palo i do 80 litara kiše po kvadratnom metru.

Jaki udari vetra su na jugu i zapadu Švajcarske.

Zbog snega je zatvoreno nekoliko alpskih puteva, a na drugima su obavezni lanci za sneg na pogonskim točkovima vozila.

Sneg je ponegde poremetio i železnički saobraćaj.

U Austriji su pravi haos u saobraćaju izazvale jake snežne padavine u austrijskoj pokrajini Tirol.

Mnogi vozači su se našli na putu, koji je pokriven snegom, sa letnjim gumama, te su proklizavali, pa je to dovodilo do ogromnih zastoja na glavnim saobraćajnicama.

Na auto-putu Brenerautoban (A13) zbog drveća koje je palo na put, usled težine snežnog pokrivača, zatvoreno je više prilaza ovoj saobraćajnici.Tako su prilazi Insbruk istok i zapad bili pogođeni.

Nadležne službe su tokom noći izašle sa dvanaest vozila za čišćenje snega, a i vatrogasci su bili na ulicama kako bi uklanjali drveće koje je popadalo po putu.

U Insbruku, glavnom gradu Tirola, zbog snežnih padavina ulice su bile klizave, pa je policija građanima savetovala da ostave kola kod kuće i koriste gradski prevoz.

U ovom gradu snežni pokrivač dostigao je deset centimetara, što je rekordna vrednost, jer je poslednji put sneg u Insbruku u ovo doba pao 1980. godine, ali je debljina pokrivača bila svega jedan centimetar.

I u pokrajini Salcburg su snežne padavine izazvale probleme u saobraćaju i čak dovele do obustave železničkog saobraćaja. Takođe i pokrajina Forarlberg nije bila pošteđena, gde je u planinskim predelima uvedena obaveza vožnje sa lancima. Što se tiče železničkog saobraćaja, on je u potpunosti u prekidu u Tirolu, jer je drveće palo na šine ili pokidala elektrifikaciju.

U Tirolu je, takođe, došlo do prekida snabdevanja električnom energijom, pa je oko 22.000 domaćinstava ostalo bez struje.

Izvor: B92

Pogledajte još