Evropa traži da Hrvatima oprostimo 7 miliona evra

Ovo će biti i jedna od glavnih tema susreta premijera i šefa Kancelarije EK u Beogradu, početkom naredne nedelje.

Još nije poznato da li će, tim povodom, u Beograd doći i neko od onih koji su prethodnih meseci intenzivno radili na pripremi dokumenta kojim bi se omogućilo da već od naredne godine bude uvedena mogućnost povlašćenog uvoza cigareta iz EU u Srbiju.

Da podsetimo, predlog je da se, nakon što je Hrvatska 1. jula ove godine postala punopravna članica EU, a samim tim izgubila pogodnosti trgovanja s regionom po CEFTA sporazumu, ima određena kompenzacija kroz povlašćeni uvoz i u narednom periodu.

Kvota je utvrđena tako da u potpunosti pokriva godišnju prodaju hrvatskih cigareta na srpskom tržištu.

Argument Srbije da je Hrvatska izlaskom iz CEFTA i pridruživanjem EU izgubila pravo na izvozne povlastice, pa stoga cigarete iz Rovinja treba cariniti po stopi koja važi za ostale članice, ne nailazi na razumevanje u Briselu, a odustalo se i od ranije pominjane mogućnosti da se Srbiji kompenzuje gubitak koji bi imala uvođenjem pomenute kvote.

S druge strane, sve kompanije, uglavnom multinacionalne, koje u Srbiji imaju fabrike duvanskih proizvoda, najavljuju određene aktivnosti ukoliko Srbija pristane da napravi ustupak Hrvatskoj, odnosno Evropskoj uniji i dovede ih u lošiji poslovni položaj.

Neki od njih, istina kao poslednju opciju, navode i mogućnost zatvaranja pogona u Srbiji.

Izvor: 24sata

Pogledajte još