CESID: SNS najjači u Beogradu (ANKETA)

SNS uživa i najveću podršku i u državi, 42 odsto, a njenog lidera podržava najviše građana, 49 odsto, dok 39 odsto o njegovom radu ima negativan stav.

Istraživanje je rađeno u septembru, a direktno je ispitano 1.500 građana.

Prema istraživanju CESID-a, Demokratska stranka u Beogradu stoji mnogo bolje nego u državi. U glavnom gradu bi za nju glasalo 25 odsto birača, a u Srbiji ima podršku njih 11 odsto.

Programski direktor CESID-a Marko Blagojević rekao je na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru da je druga po snazi u Srbiji koalicija SPS-PUPS-JS sa 16 odsto podrške.

Iznad cenzusa po podršci u Srbiji su još i Liberalno-demokratska partija, sedam odsto, Demokratska stranka Srbije šest i Ujedinjeni regioni Srbije pet odsto podrške.

Rezultati u Beogradu o podršci građana strankama nisu mnogo drugačiji nego u državi kada je reč o koaliciji SPS-PUPS-JS i LDP-u.

Prema istrazizvanju CESID-a, koalicija oko SPS-a u Beogradu ima 15 odsto podrške, dok LDP u glavnom gradu uživa podršku osam odsto građana. Iznad censuza u Beogradu je još Demokratska stranka Srbije sa sedam odsto podrške.

Na pitanje koga vide kao gradonačelnika u Beogradu najveći broj građana, 20 odsto, izjasnio se za lidera DS-a Dragana Đilasa, a na drugom mestu je Nebojša Stefanović iz Srpske napredne stranke, sa 13 odsto podrške građana, što je daleko manje od podrške koju ima njegova stranka u glavnom gradu.

Prema istraživanju CESID-a, lider SNS-a i potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je najpopularniji političar i njega podržava 49 odsto građana, dok 31 odsto njih ima negativno mišljenje o njegovom radu.

Za njim sledi predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa pozitivnom podrškom od 41 odsto i negativnim stavom od 39 odsto građana o njegovom radu.

Marko Blagojević kaže da su Vučić i Nikolić jedini političari koje više građana podržava nego što je protiv njih, dok kod ostalih političara to nije slučaj.

Premijer Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić ima podršku 32 odsto građana, ali se negativno o njegovom radu izjašnjava njih 45 odsto. Lider DS-a Dragan Đilas ima podršku 13 odsto građana, a 63 odsto smatra da ne radi dobro.

Blagojević je negirao pisanje medija da su istraživanje CESID-a naručili Ujedinjeni regioni Srbije. Kako je rekao, reč je o redovnom istraživanju koje sprovodi ta nevladina organizacija, a korisnici istraživanja su razni. Među njima, kako je rekao Blagojević, ima i političkih stranaka.

Beta

Pogledajte još