Ovo su turističke atrakcije koje mogu da vas razočaravaju

1. "Mona Liza"

Verovatno najpoznatija slika na svetu čuva se u pariskom "Luvru". Međutim, ista bi vas mogla veoma razočarati. Osim što je znatno manja od onog što biste mogli da očekujete, ispred nje je obično toliko turista da je nepodnošljivo sa svima njima boraviti u istoj prostoriji, a sliku možete da vidite samo sa prilične udaljenosti. U unutrašnjosti tog muzeja postoji pregršt zadivljujućih umetničkih dela koja su možda manje poznata od "Mona Lize", ali svakako vredna vaše pažnje, pa se ne bi trebalo da jurite kako biste samo videli pomenuti portret Leonarda da Vinčija.

2. "Stounhendž"

(old_image)

O ovoj “skupini kamenja” verovatno ste pročitali i čuli štošta, ali u stvarnosti taj je lokalitet, kažu mnogi, prilično dosadan. Osim velikih kamenja posloženih na zaista zanimljiv način ništa ne privlači vašu pažnju. S druge strane, taj bi nedostatak mogla nadoknaditi druga zanimljiva, drevna sela, poput obližnjeg Ejvberija, preistorijskog kruga kamenja sa muzejom koji se nalazi samo 40 kilometara dalje od Stounhendža.

3. "Tajms skver"

(old_image)

Čuveni trg može se pokazati kao razočaravajuća lokacija zbog ogromnog broja ljudi koji tamo cirkuliše i zapravo nije preterano zanimljiv ako ne vidite njegovo najbolje ruho. Umesto danju, posetite ga noću između osam i deset sati, kada se pale svetleće reklame i nema toliko prometa koji vas pritiska stresom. Prošetajte razgledajući velike reklame, ali se suzdržite od kupovanja jer su tamo uglavnom radnje velikih brendova koji imaju suludo visoke cene.

4. "Sikstinska kapela"

(old_image)

Rim je bogat kulturnim i istorijskim lokalitetima koje vredi pogledati. Sikstinska kapela, prema mišljenju mnogih, nije jedno je od takvih. Definitivno bi trebalo da posetite Vatikan, ali nemojte hrliti tamo u nadi da ćete prestići gomilu i na miru pogledati Mikelanđelova dela. Jednom kad uđete u "Sikstinsku kapelu" naćićete se u turistima prepunoj crkvi s mnoštvom čuvara koji viču: "No photo!". Odvojite vreme da na miru pogledate šta sve vatikanski muzeji mogu ponuditi.

5. Kamen dvorca "Blarni"

(old_image)

Istraživanje sprovedeno 2011. godine nad 13 hiljada ispitanika pokazalo je da je kamen dvorca "Blarni" u Irskoj najprecenjenija turistička atrakcija u Evropi, pa je čak 73 posto ispitanika predložilo da je jednostavno - preskočite.
Naime, kako bi svojim pokolenjima ostavio nešto da ih podseća na njega, Kormak Makarti je 1446. godine izgradio dvorac. Na njegovom je vrhu, na velikom kamenu, tražio da se ukleše natpis na latinskom, koji u prevodu glasi: "Kormak Makarti sagradio je ovaj dvorac leta gospodnjeg 1446". U početku je to bila samo spomen-ploča koja se nalazila na vrhu kule, ali stotinak godina kasnije rodila se legenda. Tako posetioci žele da poljube taj kamen jer onaj ko to učini, navodno, postaje vrlo rečit.

Izvor: 24sata.rs

Pogledajte još