Prištini vratiti deo ovlašćenja

0

Nemačka i Velika Britanija smatraju da Euleks treba "veliki deo izvršne vlasti da vrati kosovskoj vladi".

Ovo se odnsoi na sektor carine, pravosuđa i policije na jugu Kosova, ali da se zadrže ključni delovi Euleksa, zaduženi za „osetljiva pitanja“ ratnih zločina, organizovanog kriminala i korupcije, kao i zaštite svedoka.

U nemačko-britanskom dokumentu upućenom partnerima u EU, u koji je imala uvida agencija Beta, dodaje se da se „na severnom Kosovu EU mora prilagoditi specifičnim izazovima„.

To zahteva snažnije prisustvo Euleksa u izvršnom delovanju policije, pravosuđa, uz saradnju s Kforom, kao i „izgradnju poverenja u komunikaciji sa stanovništvom„.

Euleks na severu mora odigrati važnu ulogu u primeni dijaloga Beograd – Priština, dodaju Nemačka i Velika Britanija, „a važno je da EU i države članice i dalje vladi Srbije predočavaju nužnost potpune saradnje s Euleksom„.

Berlin i London su ovakve predloge izneli članicama Evropske unije u sklopu priprema za buduću ulogu Euleksa na Kosovu, pošto u junu iduće godine toj misiji EU istekne mandat, a imajući u vidu odluku EU da s Prištinom pokrene pregovore o sporazumu o pridruživanju, sporazum Beograd-Priština, kao i zahtev kosovske vlade za izmenu mandata Euleksa, dok je „prestao međunarodni nadzor Kosova„.

Nemačka i Velika Britanija naglašavaju da „Evropska unija i njene članice moraju da i dalje pružaju snažnu političku i tehničku podršku Specijalnom istražnom timu (SITF) za navode o trgovini organima na Kosovu„.

Izvor: b92

„Specijalni istražni tim mora i dalje delovati pod celokupnim okriljem Euleksovog mandata“, ističe se u dokumentu.

Prema nemačko-britanskom nezvaničnom dokumentu, Evropska unija mora da znatno primerenije iskoristi prisustvo svog specijalnog izaslanika,
delovanje Euleksa i EU finansijsku pomoć, a da „obezbedi da vlada Kosova preuzme jasnu odgovornost u hvatanju u koštac s korenima izazova za vladavinu zakona na Kosovu“.

Traži se i da se „Euleksu zajamči jasno viđenje svrhe, opipljivih ciljeva i plan povlačenja“, uz „priznavanje vrlo odvojenih izazova s kojima se suočavamo na severu Kosova“.

U dokumentu se ističe da Euleks treba da zadrži važnu ulogu u primeni dogovora u dijalogu Beograd-Priština, suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, kao i ratnih zločina, policije i reforme pravosuđa.

Berlin i London su uvereni da se „na ustaljeni način ne može i dalje delovati“ kad je reč o tehničkoj i finansijskoj podršci na severu Kosova.

Otud traže da se i „kreativnije i prilagođenije osmišljava korišćenja sredstava iz fondova EU, IPA 2, kako bi se tamošnje stanovništvo podstaklo da se ne okreće protiv, već ka delovanju međunarodne zajednice“.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.