Prištini vratiti deo ovlašćenja

Ovo se odnsoi na sektor carine, pravosuđa i policije na jugu Kosova, ali da se zadrže ključni delovi Euleksa, zaduženi za "osetljiva pitanja" ratnih zločina, organizovanog kriminala i korupcije, kao i zaštite svedoka.

U nemačko-britanskom dokumentu upućenom partnerima u EU, u koji je imala uvida agencija Beta, dodaje se da se "na severnom Kosovu EU mora prilagoditi specifičnim izazovima".

To zahteva snažnije prisustvo Euleksa u izvršnom delovanju policije, pravosuđa, uz saradnju s Kforom, kao i "izgradnju poverenja u komunikaciji sa stanovništvom".

Euleks na severu mora odigrati važnu ulogu u primeni dijaloga Beograd - Priština, dodaju Nemačka i Velika Britanija, "a važno je da EU i države članice i dalje vladi Srbije predočavaju nužnost potpune saradnje s Euleksom".

Berlin i London su ovakve predloge izneli članicama Evropske unije u sklopu priprema za buduću ulogu Euleksa na Kosovu, pošto u junu iduće godine toj misiji EU istekne mandat, a imajući u vidu odluku EU da s Prištinom pokrene pregovore o sporazumu o pridruživanju, sporazum Beograd-Priština, kao i zahtev kosovske vlade za izmenu mandata Euleksa, dok je "prestao međunarodni nadzor Kosova".

Nemačka i Velika Britanija naglašavaju da "Evropska unija i njene članice moraju da i dalje pružaju snažnu političku i tehničku podršku Specijalnom istražnom timu (SITF) za navode o trgovini organima na Kosovu".

Izvor: b92

"Specijalni istražni tim mora i dalje delovati pod celokupnim okriljem Euleksovog mandata", ističe se u dokumentu.

Prema nemačko-britanskom nezvaničnom dokumentu, Evropska unija mora da znatno primerenije iskoristi prisustvo svog specijalnog izaslanika,
delovanje Euleksa i EU finansijsku pomoć, a da "obezbedi da vlada Kosova preuzme jasnu odgovornost u hvatanju u koštac s korenima izazova za vladavinu zakona na Kosovu".

Traži se i da se "Euleksu zajamči jasno viđenje svrhe, opipljivih ciljeva i plan povlačenja", uz "priznavanje vrlo odvojenih izazova s kojima se suočavamo na severu Kosova".

U dokumentu se ističe da Euleks treba da zadrži važnu ulogu u primeni dogovora u dijalogu Beograd-Priština, suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala, kao i ratnih zločina, policije i reforme pravosuđa.

Berlin i London su uvereni da se "na ustaljeni način ne može i dalje delovati" kad je reč o tehničkoj i finansijskoj podršci na severu Kosova.

Otud traže da se i "kreativnije i prilagođenije osmišljava korišćenja sredstava iz fondova EU, IPA 2, kako bi se tamošnje stanovništvo podstaklo da se ne okreće protiv, već ka delovanju međunarodne zajednice".

Pogledajte još