Muke Tantalove: Kako izaći na kraj sa majstorima

Električar Paja može da dođe tek posle 17 časova, „jer mu zlikovci iz (državne) firme ne dozvoljavaju da ranije izađe s posla“. Vodovodžija Žika je obećao da iz Borče najkasnije stiže do 18, osim ako se ne sruši Pančevački most. Međutim, zidar Rajko nije hteo ni da čuje za tako nepovoljan termin, jer je imao veoma važnu „tezgu“ u Malom Mokrom Lugu. Dogovor za subotu je otpao jer Žika-Voda mora da ide na svadbu, a u ponedeljak je Rajko javio da mu je ćerka dobila boginje...

Ovako izgledaju Tantalove muke jednog stanovnika Beograda koji je uzaludno pokušavao da koordiniše majstore. Jer, čak i ako ste ovih dana uzeli odmor da renovirate ceo stan, ili deo, velika je verovatnoća da ćete i Božić dočekati u šutu.

Bez majstora nije lako, sa njima - još teže! Hitna popravka ili renoviranje često se pretvore u noćnu moru za domaćina. Po sistemu „radim sve, lako ćemo za plaćanje“, mnogi električari, vodovodžije i zidari ispraznili su novčanike mušterija, a da posao nisu uradili kako valja.

Jer, u Srbiji postoje majstori i „majstori“. Ako ne izaberete one iz prve grupe, onda ćete dospeti u ruke samozvanih „eksperata“, koji uslugu naplate i tri puta skuplje. Zato i ne čudi što je za sitne popravke u stanu, kao što su curenje slavina i bojlera, odgušenje lavaboa, menjanje utičnica i prekidača, pravi podvig naći dobrog i ne preskupog zanatliju. Problemi pogotovo nastaju kada zbog hitne intervencije pozovete majstora čiju reklamu prvu pronađete u sandučetu ili na internetu.

Kažu da je majstora teško uterati, a još teže isterati iz kuće. Dobijanje datuma dolaska ili završetka radova može da se uporedi sa dobijanjem datuma ulaska Srbije u Evropsku uniju.

NEMA ŽALBI NA CENE Građani koji su imali neprijatnosti sa majstorima mogu da pozovu Centar za zaštitu potrošača. Ipak, u Centru napominju da svaki majstor ima pravo da naplaćuje svoje usluge koliko hoće. Vi imate pravo da birate majstora! Kada majstor koga ste odabrali obavi posao i vi platite cenu za koju smatrate da je neuobičajeno visoka - nemate osnova da se bilo kome žalite, što ne znači da ne možete da reklamirate uslugu ukoliko je loše obavljena.

Majstorski fazoni su posebna priča. Nije mali broj onih koji pored zanatskog poseduju i pravo glumačko umeće i savršeno ga uparuju sa jednim od scenarija:

- E, baš nemate sreće, moramo sve da menjamo, a to će vala da vas košta preko deset ’iljada - uz mrštenje čela započinje majstor svoje „pozorište u kući“.

Vlasnik se već dva puta preznojio i u glavi oprostio od pozamašne sume, ali tada na scenu ponovo stupa „spasilac“, koji „otkriva“ šansu:

- Samo još ovo da probam, krivo mi je da se toliko trošite - saosećajno će. - Evo, uspeo sam, hvala Bogu, to vas izađe tri ’iljade, ali ajd’, može i dve i po.

Domaćinu pao kamen sa srca i uz osmeh uzvraća „dobrotvoru“:

- Ne dolazi u obzir majstore, evo tri hiljade, šta ćete da popijete?

Naravno, realna cena intervencije nije bila veća od „jedne crvene“.

Tu je i čuvena rečenica „sve sam video u životu, ali sa ovim vašim slučajem do sada se nikada nisam susreo“. Uglavnom se koristi kada majstor želi da opravda „dodatno uloženi rad i trud“ i dobije veći honorar od dogovorenog. Ili da prolongira završetak radova.

Česta je i situacija da majstor posle ugovorenog posla traži još para, jer je, navodno, iskrsao dodatni problem: „A, pa to nije moglo da se vidi dok se ne otvori posao.“ Taktika je jednostavna - u startu ponudi najnižu cenu u odnosu na konkurenciju, a kada ga mušterija angažuje, na red dolaze „vanredni troškovi“.

Postoje, naravno, i loši poslodavci, koji očekuju da im majstori nešto poprave gotovo besplatno. „Zavrtanje gumice na slavini naplaćuju kao da su doktori nauka“, sikću moderni „domaćini“, iako ne znaju ni osigurač da zamene.

- Nekada su muškarci popravljali većinu stvari po kući, a majstor se zvao samo kada je neophodno. Danas gotovo da ne menjaju ni sijalice. Ako neko misli da je to što popravljamo mačji kašalj, neka sam uzme alat u ruke i sredi stvar - kategoričan je električar Nenad sa Novog Beograda. - Većina kao da i dalje živi u ubeđenju da je ideal da postanemo marketing i pi-ar menadžeri, jer nas čeka lep posao u kancelariji. Ne shvataju da zanat vredi više nego dve diplome na nekom novokomponovanom fakultetu.

SEDAM SAVETA KAKO “RADITI“ SA MAJSTOROM

*Ništa ne plaćajte unapred, trudite se da materijal kupite sami

* Pitajte da li u cenu ulazi odnošenje šuta, čišćenje stana nakon radova...

* Sa majstorima treba imati ljubazan, ali čisto poslovan odnos, koji će im dati do znanja da nisu nezamenljivi

* Prilikom ugovaranja posla, kao što je renoviranje stana, tražite od majstora da na papir upiše konačnu cenu i datum završetka radova i da na njega udari pečat (ako ga ima). Stavite do znanja da nećete prihvatiti naknadne troškove i probijanje termina

* Tokom radova pitajte sve što vas zanima (u vezi sa popravkom) i insistirajte da, pre nego izvrši i neke dodatne radove, majstor pita vas da li se slažete (svaki dodatni rad se sigurno plaća)

* Proverite da li se radi o uredno registrovanom preduzetniku. Ovo možete uraditi na sajtu Agencije za privredne registre

* Tokom godina čuvajte kontakte s dobrim majstorima, koristite svaku priliku da ih preporučite, jer to i zaslužuju.

Izvor: Novosti

Pogledajte još