Osam genijalaca koji su postali žrtve svojih izuma

1. Maks Velier
Ovaj Austrijanac bio je inovator po pitanju raketnog goriva. Osmislio je automobil na alkoholno gorivo 1930. godine. Nažalost, mesec dana nakon što je sastavljen, automobil je eksplodirao pri testiranju u Berlinu i usmrtio izumitelja.

2. Henri Fleus

Englez Henri Fleus konstruisao je boce za ronjenje koje su prvobitno bile namenjene popravljanju gvozdenih vrata u poplavljenim brodskim komorama. Njegov izum bio je u tome što je boce napunio čistim kompresovanim kiseonikom, a ne vazduhom. Pokušao je da ih isproba tako što je zaronio na dubinu od desetak metara, ali ugušio se jer je čist kiseonik pod pritiskom otrovan za ljude.

3. Franc Rajhelt

Ovaj Francuz je 1912. godine skočio s prvog platoa Ajfelovog tornja obučen u svoje padobransko odelo. Iako je bio uveren da će ga njegov izum srećno spustiti, poginuo je udarivši u smrznuto tlo nakon što je "padobran" zakazao.

4. Aurel Vlaicu
Rumunski inženjer poginuo je u svom izumu, avionu Vlaicu II, nakon što je pokušao sa uđe u istoriju kao prva osoba koja je preletela Karpate.

5. Horacije Loson Hunli

Mornarički inženjer Horacije Loson Hunli poginuo je u svojoj podmornici. Ostao je u njoj zarobljen na dnu luke Čarlston.

6. Žan Fransoa Pilatr de Rozje
Profesor hemije i fizike i jedan od pionira letenja poginuo je nakon što se njegov balon za letenje iznenada izduvao. Rozje je balonom pokušao da preleti kanal La Manš. S obzirom da se to dogodilo davne 1785., ovaj Francuz smatra se prvom žrtvom letenja u istoriji.

7. Majkl Dakre
Pre četiri godine britanski pilot Majkl Dakre testirao je svoj "leteći taksi". Međutim, iz nepoznatog razloga njegova letelica se srušila oko 250 kilometara od Kuala Lumpuru, a on je u toj nesreći izgubio život.

8. Sieur Freminet
Ovaj Francuz je još 1772. godine pokušao da konstruiše ronilačko odelo, koje će reciklirati izdahnuti vazduh. Ipak, on ga nije konstruisao pravilno i ugušio se nakon 20 minuta provedenih u njemu.

Pogledajte još