Kome će sve ostati rotacije: Blinkeri za samo 10 VIP osoba

To znači, da će oko 500 ljudi, među kojima su ministri, direktori javnih preduzeća, biznismeni i estrada, morati da se odrekne rotacije.

Prema trenutno važećem zakonu, crveno-plava rotaciona svetla kao blinkere mogu da imaju samo Vojska i policija, a u izuzetnim slučajevima MUP može da ih dodeli osobama od značajnih državnih funkcija kojima je ugrožena bezbednost ili im je sa razlogom potreban brz prolazak. Zloupotrebe povlašćenog statusa u saobraćaju su česte, pa se procenjuje da oko 500 vozača koristi rotaciona svetla iako nisu na spisku ugroženih. Vučić je najavio da će u ponedeljak na sastanku Biroa za nacionalnu bezbednost većini državnih funkcionera oduzeti privilegija da na službenim automobilima koriste rotaciona svetla, a u tome ga je podržao i ministar policije Ivica Dačić.

Povlastice rotacije

  • Vozila najvišeg stepena prioriteta
  • Imaju prioritet u raskrsnicama i na njih se ne odnose ograničenja brzine i pravila o preticanju
  • Imaju prednost u odnosu na ostala vozila pod rotacijom (Hitna pomoć, Vatrogasci, patrole MUP)
  • U slučaju nezgode, hitan uviđaj i obaveštavanje Operativnog centra MUP-a

Rotacije će, po novom pravilniku, na limuzinama imati samo premijer, predsednika parlamenta i pojedini ministri za koje MUP proceni da im je neophodno. Svi ostali, moraće da skinu rotacije, a oni koji to ne urade, biće krivično kažnjeni. Trenutno, Zakon o bezbednosti saobraćaja zloupotrebu svetlosne ili zvučne signalizacije kažnjava sa 15.000 dinara, bez kaznenih poena i zabrane upravljanja automobilom.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja navodi da su sve češće zloupotrebe jer nije poznato ko, kada i na koji način može da koristi rotaciona svetla.


"Novčanu kaznu će platiti svako ko vozi „audi A6” i postavi rotaciju. Za zloupotrebu ne postoje ni kazneni poeni, ni oduzimanje dozvole. Komitet je predložio da se nelegalno postavljanje rotacije tretira kao krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora do tri godine i da se oduzima vozilo",
predlaže Okanović.

Stojadin Jovanović, direktor Agencije za saobraćaj, kaže da veliki broj ljudi koristi rotaciju, a da uopšte nisu značajne ličnosti.

"Zbog toga u saobraćaju imamo situaciju da su vozači naviknuti na bahatost ovakvih vozača, pa neće da se sklone ni kada ulicom naiđe predsednik ili premijer. Ovakav haos se mora što pre srediti i podržavam ideju da to bude što pre", kaže Jovanović.

Milošević sve ukinuo za dan

Sredinom devedesetih, u Srbiji je, nalik ovom danas, nastao pravi haos sa rotacijama u saobraćaju. Ko sve i na koji način dobija povlašćen status za automobil nije kontrolisano sve dok se Slobodan Milošević, tadašnji predsednik Srbije, pri dolasku na posao nije zaustavio zbog udesa u Ulici kneza Miloša. Udes je bio stravičan, a Milošević je video da je u njemu učestvovalo vozilo sa rotacijom. Pomislio je da je u pitanju ministar ili njegov blizak saradnik, izašao je iz vozila, ali mu je policija rekla da se radi o čoveku kog on uopšte nije poznavao. Shvativši da pod rotacijama vozi svako, istog dana ih je zabranio i naredio oštre kazne.

Blic

Pogledajte još