Ugasite žeđ najzdravijim pićima sveta

Zeleni čaj
Pomaže u smanjenju rizika od nastanka osteoporoze, raka, bolesti srca i karijesa. Zeleni čaj je bogat izvor flavonoida i polifenola, prirodnih antioksidansa koji štite ćelije od kancerogenih spojeva.

Zeleni čaj može usporiti rast kancerogenih ćelija jer pomaže u smanjenju slobodnih radikala u telu. Njegovi antioksidansi će zaštititi zdravlje srca, smanjiće rizik od nastanka krvnih ugrušaka koji mogu uzrokovati srčani ili moždani udar. Takođe sadrži fluor koji jača zube, a flavonoidi sudeluju u izgradnji kostiju.

Čaj od mente
Smanjuje simptome tegoba s varenjem, ublažava grčeve i zatvor. Čaj od mente može ublažiti bolove u mišićima, a naučnici su dokazali da ubrzava oporavak nakon vežbanja.

Čaj od mente je odličan za prevenciju bolesti organa za varenje i raznih tegoba, uključujući nadutost, zatvor, grčeve, gasove, dijareju i mučnine.

Obrano mleko
Pomaže u kontroli žudnje za hranom i smanjuje rizik od nastanka osteoporoze. Sadrži ugljene hidrate, proteine i malo masti. Telo će ga razgrađivati duže, a vi ćete duže imati osećaj sitosti.

Mleko je odličan izvor kalcijuma i D vitamina koji je potreban za apsorpciju kalcijuma. Jednim istraživanjem je dokazano da niskomasno mleko i mlečni proizvodi ubrzavaju mršavljenje jer kalcijum podstiče ćelije na sagorevanje masti, umesto da je zadržavaju.

Sojino mleko
Smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti. Sadrži topiva vlakna i proteine soje koji smanjuju nivo lošeg (LDL) holesterola i triglicerida.

Ako ćete ga piti umesto kravljeg mleka, odaberite ono koje je obogaćeno vitaminom A i D, i kalcijumom. Neka istraživanja su pokazala da sojino mleko može povećati rizik od nastanka raka dojke, pa se pre početka konzumiranja posavetujte s lekarom, naročito ako u porodičnoj anamnezi postoje slučajevi raka dojke.

Topla čokolada
Poboljšava raspoloženje i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti. Čokolada podstiče proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji je zaslužan za dobro raspoloženje. Naučnici su dokazali da nizak nivo serotonina povećava rizik od nastanka depresije.

Kakao je bogat izvor polifenola, antioksidansa koji štiti telesne ćelije, povećava nivo dobrog (HDL) holesterola i smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

Sok od paradajza
Štiti od raznih vrsta raka. Odličan je izvor likopena, koji smanjuje rizik od nastanka raka pluća i želuca. Takođe smanjuje rizik od nastanka raka gušterače, debelog creva, jednjaka, usne šupljine, dojke i grlića maternice.

Likopen takođe ima antioskidativno delovanje. Smanjuje nivo slobodnih radikala i čuva zdravlje srca i krvnih sudova.

Sok od brusnice
Smanjuje rizik od nastanka bolesti desni. Istraživanja pokazuju da je delotvoran u lečenju infekcije mokraćnog sistema.

Ipak, stručnjaci ističu da ne treba piti sveži sok od brusnice jer može sadržati puno šećera. Dobra zamena svežem soku od brusnice je čaj od brusnice, ali bez šećera ili mleka.

Sok od pomorandže
Smanjuje rizik od nastanka katarakte, raka i urođenih poremećaja. Osim što jača imunitet, vitamin C ima antioksidativno delovanje i smanjuje rizik od nastanka kancerogenih ćelija. Takođe je odličan za izgradnju kostiju.

Pomorandža je odličan izvor folne kiseline koja je posebno važna za trudnice, ali i za žene koje planiraju trudnoću. Naučnici su dokazali da folna kiselina smanjuje rizik od nastanka raznih poremećaja kod beba.

Izvor: Centar-zdravlja.net

Pogledajte još