Izbori u Vrbasu: SNS 38 odsto, SPS 23, DS 18 odsto glasova

0

Prema preliminarnim podacima iz stranačkih štabova dobijenim nešto posle 21 sat, na izborima u Vrbasu Srpska napredna stranka je osvojila 38 posto glasova, Socijalistička partija Srbije 23 odsto, Demokratska stranka 18 procenata, dok ostale stranke nisu prešle cenzus, podaci su izbornog štaba Demokratske stranke.

Iako je ostalo da se prebroje glasovi sa četvrtine biračkih mesta u izbornom štabu DS-a smatraju da to ne može bitno da promeni dosadašnji rezultat.

U izbornom štabu SPS-a do sada je prebrojano 55 posto glasova i prema tim podacima Skupštinu Vrbasa će činiti tri stranke. Naprednjaci su osvojili 43 odsto glasova, 26 posto SPS, a DS 18 posto. Dok su ostale stranke osvojile oko 2,5 odsto glasova.

Nezvanično se tvrdi da je na izborima bilo oko 4 odsto nevažećih listića na oko 60 odsto prebrojanih biračkih mesta.

Sekretar OIK Mirjana Šimun rekla je da je do 19 sati na birališta izašlo 21.654 birača i dodala da komisija nema informacije o „bitnijim povredama“ izbornog postupka.

Najveće stranke koje učestvuju na izborima najavile su da će večeras Vrbas posetiti njihovi funkcioneri – tako je iz Srpske napredne stranke najavljen dolazak njenog lidera Aleksandra Vučića, iz Socijalističke partije Srbije najavljen je dolazak potpredsednika Dušana Bajatovića, a Demokratska stranka najavila je obraćanje lidera stranke Dragana Djilasa i potpredsednika Bojana Pajtića.

Na izborima u Vrbasu učestvuje osam izbornih lista, a birači iz grada Vrbasa i sela koja pripadaju toj opštini Ravno Selo, Bačko Dobro Polje, Zmajevo, Savino Selo i Kučevo, biraju 35 odbornika u opštinskom parlamentu, ali biraju i ukupno 96 članova saveta osam mesnih zajednica.

Predsednik Opštinske izborne komisije u Vrbasu Predrag Radović izjavio je ranije danas da ni na jednom od 36 biračkih mesta nisu zabeležene ozbiljnije povrede izbornog procesa.

Prema njegovim rečima, Opštinska izborna komisija zasedala je jutros u 7 sati i donela je nekoliko odluka kojima se rešavaju tekući problemi.

„Pravilo o radu Biračkih odbora i sam Zakon nalažu da poštovanje obaveze da unutar 50 metara od biračkog mesta ne sme biti nikakvih propagandnih aktivnosti i tu odluku smo potvrdili na sednici Komisije“, rekao je Radović.

On je dodao da su građani prijavljivali da se u blizini biračkih mesta nalaze neka lica sa narandžastim kačketima koja sede u automobilima.

„Pominju se kačketi i slične stvari, ali je najbitnije da Birački odbori reaguju na vreme i nadam se da će svi nedostaci koji budu uočeni biti odmah uklonjeni“, kazao je ranije danas Radović.

Zamenik predsednika DS i predsednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je večeras da su u Vrbasu danas kupovani glasovi po ceni od 5.000 do 8.000 dinara.


Blic, B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.