Izbori u Vrbasu: SNS 38 odsto, SPS 23, DS 18 odsto glasova

Iako je ostalo da se prebroje glasovi sa četvrtine biračkih mesta u izbornom štabu DS-a smatraju da to ne može bitno da promeni dosadašnji rezultat.

U izbornom štabu SPS-a do sada je prebrojano 55 posto glasova i prema tim podacima Skupštinu Vrbasa će činiti tri stranke. Naprednjaci su osvojili 43 odsto glasova, 26 posto SPS, a DS 18 posto. Dok su ostale stranke osvojile oko 2,5 odsto glasova.

Nezvanično se tvrdi da je na izborima bilo oko 4 odsto nevažećih listića na oko 60 odsto prebrojanih biračkih mesta.

Sekretar OIK Mirjana Šimun rekla je da je do 19 sati na birališta izašlo 21.654 birača i dodala da komisija nema informacije o "bitnijim povredama" izbornog postupka.

Najveće stranke koje učestvuju na izborima najavile su da će večeras Vrbas posetiti njihovi funkcioneri - tako je iz Srpske napredne stranke najavljen dolazak njenog lidera Aleksandra Vučića, iz Socijalističke partije Srbije najavljen je dolazak potpredsednika Dušana Bajatovića, a Demokratska stranka najavila je obraćanje lidera stranke Dragana Djilasa i potpredsednika Bojana Pajtića.

Na izborima u Vrbasu učestvuje osam izbornih lista, a birači iz grada Vrbasa i sela koja pripadaju toj opštini Ravno Selo, Bačko Dobro Polje, Zmajevo, Savino Selo i Kučevo, biraju 35 odbornika u opštinskom parlamentu, ali biraju i ukupno 96 članova saveta osam mesnih zajednica.

Predsednik Opštinske izborne komisije u Vrbasu Predrag Radović izjavio je ranije danas da ni na jednom od 36 biračkih mesta nisu zabeležene ozbiljnije povrede izbornog procesa.

Prema njegovim rečima, Opštinska izborna komisija zasedala je jutros u 7 sati i donela je nekoliko odluka kojima se rešavaju tekući problemi.

"Pravilo o radu Biračkih odbora i sam Zakon nalažu da poštovanje obaveze da unutar 50 metara od biračkog mesta ne sme biti nikakvih propagandnih aktivnosti i tu odluku smo potvrdili na sednici Komisije", rekao je Radović.

On je dodao da su građani prijavljivali da se u blizini biračkih mesta nalaze neka lica sa narandžastim kačketima koja sede u automobilima.

"Pominju se kačketi i slične stvari, ali je najbitnije da Birački odbori reaguju na vreme i nadam se da će svi nedostaci koji budu uočeni biti odmah uklonjeni", kazao je ranije danas Radović.

Zamenik predsednika DS i predsednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je večeras da su u Vrbasu danas kupovani glasovi po ceni od 5.000 do 8.000 dinara.


Blic, B92

Pogledajte još