Stanje Titove udovice veoma loše

"U poslednja dva dana Jovanka Broz je kritično. Ona trenutno leži bez svesti, priključena je na aparate," izjavio je juče za “Blic” Zlatibor Lončar, direktor Urgentnog centra.

Jovanka Broz primljena je u Urgentni centar 23. avgusta u veoma lošem zdravstvenom stanju. Nakon prvih lekarskih intervencija, počela je polako da se oporavlja, ali joj se zdravstveno stanje ponovo pogoršalo.

U posetu prima samo najuži krug rođaka i prijatelja: sestre Nadu i Zoru, sestriće Zorana i Gorana, rođaku Jovanku iz Novog Sada i Žarka Jokanovića, pisca njene ispovesti i feljtona koji je objavljen u „Blicu“.

"Svaki dan sam kod nje. Teško je,"
rekao je za “Blic” Žarko Jokanović čije je prvo izdanje knjige o Jovanki Broz “Moj život, moja istina” rasprodato na kioscima.

U međuvremenu, na pritisak javnosti pokrenula se državna mašinerija da se Jovanki Broz po izlasku iz bolnice nađe adekvatan smeštaj jer je vila na Dedinju u kojoj je boravila godinama u ruiniranom stanju i neadekvatna za život. Ponuđene su kuće u Diplomatskom naselju, ali je Titova udovica odbila da se bilo gde vrati osim u zgradu u kojoj je živela poslednjih 30 godina.

Zbog njenog trenutno teškog zdravstvenog stanja, svaka priča o stambenom zbrinjavanju pala je u drugi plan. Nažalost, sve se više priča o želji Titove udovice da bude sahranjena u Kući cveća, pored supruga. Ona je tu želju prenela sestrama Nadi i Zori, te Žarku Jokanoviću kad su je posetili u bolnici krajem septembra.

Pošto bi sahrana u samoj kripti u Kući cveća bila komplikovana zbog pomeranja mermerne ploče teške nekoliko tona, ali i zakonske procedure, jer je Kuća cveća napravljena kao mauzolej, predstavnici države predložili su Jovankinoj porodici da ona bude sahranjena u prostoriji uz Titov grob u Kući cveća, kako bi bila ispunjena njena poslednja želja, s čim se porodica složila.

Izvor. BLIC

Pogledajte još