Nikolić: Žalim što sa Josipovićem neće biti konkretnog sporazuma

Nikolić je danas razgovarao sa ambasadorom SAD u Beogradu Majklom Kirbijem, a jedna od tema bila je i predstojeća poseta predsednika Hrvatske Ive Josipovića.

Kako je saopšteno iz pres službe predsednika Srbije, Kirbi je veoma pozitivno ocenio predstojeći susret Nikolića i Josipovića, dok je Nikolić, kako se dodaje, izrazio žaljenje što dve države neće tokom tog susreta postići neki konkretan sporazum.

"Mi se susrećemo na način kako je to bilo sa mojim prethodnikom, a to je više bazirano na odnosu dva predsednika, umesto da se unaprede odnosi dve države. Ja sam bio spreman na konkretan dogovor, a nedavno smo bili iznenađeni da neće doći do povlačenja hrvatske tužbe za genocid", naveo je Nikolić.

U razgovoru sa ambasadorom SAD, Nikolić je istakao da "Srbija ima hrabro i odvažno rukovodstvo koje se otvoreno hvata u koštac sa problemima".

"Kroz borbu protiv korupcije, preduzimanje mera za stabilizaciju ekonomije, rešavanje problema Kosova i Metohije, unapređenje imidža Srbije, uspostavljanje iskrenih odnosa u regionu, država je za kratko vreme ostvarila zavidne rezultate"
, rekao je Nikolić.

On je dodao da su "protiv te borbe ekstremni pojedinci, ili oni koji nemaju hrabrosti da se upuste u rešavanje problema" i da "čak i pojedini činioci u vladi ne mogu da prate aktuelnu dinamiku koja vodi boljitku Srbije".

Kirbi je rekao da SAD cene napredak na unapređenju odnosa Srbije sa susedima i izrazio očekivanje da pregovori sa EU otpočnu u januaru. Ambasador SAD ocenio je da je za Srbiju veoma važan evropski put i dodao da Srbija ima podršku SAD za sve što čini na tom putu.

Izvor: Beta

Pogledajte još