I Fuc*ing Love Science: Ona stoji iza najpopularnije Fejsbuk strane

Da priča bude još zanimljivija, Elis je naučnica, a njena stranica na Fejsbuku zove se “I Fuc*ing Love Science” (IFLS / Je*eno volim nauku) i svakodnevno ulepšava svakodnevicu zanimljivim naučnim činjenicama.

Svoju misiju širenja ljubavi prema nauci, koju je počela u martu 2012, prenela je i na Jutjub, otvorivši nedavno svoj kanal sa zanimljivim video-zapisima.

U razgovoru za najnoviji “Obzerver” ona priznaje da ovakvu popularnost ni u snu nije očekivala.

“Da ste mi pre godinu dana rekli da ću postići ovakav uspeh, rekla bih vam da ste potpuno ludi. Ovo je nešto što smo počeli iz zabave”, priznaje ona.

Mlada Elis, iz Safoka, završavala je svoje osnovne studije na Univerzitetu u Šefildu kada ju je prijatelj zamolio da mu pomogne pri uređivanju stranice na Fejsbuku koja se bavi naukom. Ipak, ispostavilo se da ona nije bila prava osoba za taj posao.

“Rekao mi je da sam neverovatno dosadna i da će da me blokira. Predložio mi je da otvorim svoju stranicu. Bio je malo kreten prema meni, ali sad sam mu zahvalna”, kaže Elis.

Nije imala nameru da ostane, već je poslušala njegov savet i otvorila svoju stranicu. Za naziv stranice ju je inspirisala fotografija koja je prikazivala ženu kako vrišti, dok je iz njenih usta “izlazio” natpis “Je*eno volim nauku”. Upitana da li je eksplicitan jezik bio neophodan, Elis odgovara:

“Tako se ja osećam kada je reč o nauci. Ne postoji druga reč koja može da opiše takvo osećanje. Moja mama koristi skraćenicu IFLS kada razgovara sa svojim prijateljimaiš i pravo ime na brzinu promrmlja. Iako je ime malo jako, retko postavljamo sadržaj koji je uvredljiv. Ne psujemo na stranici, a čak i ja retko psujem.”

“Skini se već jednom sa Fejsbuka!”

Popularnost stranice IFLS ubrzano je rasla, a sve više korisnika društvenih mreža javlja se Elis sa komentarima podrške.

“I moji roditelji su puni podrške, iako su u početku bili zabrinuti što nisam usredsređena na traženje posla. Čak su mi jednom rekli: ‘Skini se već jednom sa Fejsbuka, pronađi pravi posao’, a onda su se zamislili i shvatili da ovo jeste moj posao.”

Nažalost, ona priznaje da od stranice IFLS ne zarađuje mnogo, već ima “pravi posao”, vođenje profila na društvenim mrežama za grupu LabX. Ali ne odustaje od IFLS-a, pa je tako posao proširila na Jutjub, organizuje brojna predavanja i prodaje suvenire sa IFLS logom i porukama. Namarava i da osnuje svoj televizijski kanal, a ima i podršku brojnih poznatih naučnika.

Na pitanje u čemu je tajna dobrog posta na društvenoj mreži, nevoljno priznaje:

“HIV i rak su veoma popularni. Ali najpopularniji post koji sam postavila bio je o biorazgradivoj urni koja će vas ‘pretvoriti’ u drvo tako što se u nju može zasaditi biljka.”

Žena koja se bavi naukom – nemoguće!

Sa prvim uspesima stranice i otkrivanjem njenog identiteta, usledile su i prve reakcije. Većina njih odnosila se na to da stranicu vodi žena! Šta će žena u nauci?, i pitali su se mnogi...

“To nije bilo prijatno, iako ja nisam nikada krila svoj pol. Prve reakcije bile su delimično seksističke – ti si devojka, ti si tako seksi, nauka je postala znatno zabavnija. Kada sam se pobunila protiv tih komentara, rekli su mi da bi trebalo da ih prihvatim kao kompliment. Ali kada vidite 10.000 takvih komentara, postane vam neprijatno.”

B92

Pogledajte još