19 stvari zbog kojih postajemo sve gluplji i gluplji

1. Gugl

Nikolas Kar napisao je 2008. godine članak za The Atlantic pod naslovom 'Čini li nas Google glupima? I...čini li?' koji je izazvao debatu koja traje do danas. Kratki odgovor je da i ne. Sredinom 2011. naučnici sa Univerziteta Kolumbija otkrili su da zahvaljujući Guglu manje informacija skladištimo u mozak. Ipak, bolje pamtimo gde su iinformacije sačuvane, pa vaš odgovor zavisi od toga koju veštinu više cenite.

2. Šećer

Naučnici sa Univerziteta UCLA zaključili su da učestala konzumacija šećera 'usporava mozak, ometa pamćenje i učenje' u samo šest nedelja.

3. Pametni telefoni

Tehnički, ne zaglupljuju vas pametni telefoni. Stvar je u tome da oni omogućavaju neumoljivi multitasking. Dr Sandi Čapman kaže: - To nas na više nivoa čini rastresenima, pa sve o čemu mislimo ima tendenciju da postane brže i to je ono što nas čini glupljima.

4. TV

Svi znamo da smo ono što jedemo, ali jeste li znali da smo onoliko pametni koliko pametan televizijski program gledamo? Austrijski naučnik nedavno je dokazao da ispitanici imaju lošije rezultate testa nakon što pročitaju priču o glupoj osobi, čime dokazuje da medijski program koji konzumiramo direktno utiče na naše ponašanje. Osim ako gledate rijaliti šou sa dobitnicima Nobelove nagrade, šanse su velike da vas omiljeni TV program čini glupljima.

5. Porodično nasilje

Porodično nasilje ne šteti samo emocionalno i fizički - takođe smanjuje koeficijent inteligencije. Studija Bostonskog Univerziteta pokazala je da deca izložena težim oblicima porodičnog nasilja imaju prosečno za 8 jedinica niži IQ od dece koja odrastaju u neagresivnim sredinama.

6. Žvakanje žvake

Žvakanje žvakaćih guma može pružiti zadovoljstvo, ali i smanjiti pamet. Studija Univerziteta Kardif iz Velsa pokazala je da žvakanje narušava kratkotrajnu memoriju.

7. Život u gradu

Dve osobe kreću u šetnju. Jedna prolazi kroz park, druga kroz užurbani gradski trg. Na kraju šetnje, ko je pametniji? Ispada da je osoba koja je šetala kroz park. Eksperment Univerziteta Mičigen pokazao je da ljudi koji hodaju kroz grad imaju lošije pamćenje, slabiju moć zapažanja i probleme s učenjem. Zapravo, samo gledanje fotografije grada izaziva isti efekt.

8. Džet leg

Kada su kalifornijski naučnici simulirali džet leg kod hrčaka, otkrili su da su hrčci proizvodili 50 posto manje neurona nego inače, i trebalo im je mnogo više vremena da reše jednostavne probleme.

9. Loša ventilacija

Višak ugljen-dioksida čini vas glupljima. Istraživači s Berklija polako su povećavali količinu CO2 u sobi sa lošom ventilacijom dok su studenti pokušavali da reše kompleksne, strateške probleme. Što je bilo više CO2 u prostoriji, studenti su pravili više grešaka. Dakle, sledeći put kada se osećate usporeno, otvorite prozor.

10. Udaranje po guzi

Ne jedna, nego dve odvojene studije pokazale su da kažnjavanje dece udaranjem po guzi smanjuje njihov IQ i stvara postraumatski stresni sindrom. Što je više udaranja po guzi, dečiji mentalni razvoj će biti sporiji. Ali čak i male količine udaranja stvara razliku- kaže Marej Straus, profesor sa Univerzitata Nju Hempšir i autor jedne od studija.

11. Stres

Istraživanje Univerzitta Jejl otkrilo je da stresne situacije smanjuju broj veza između neurona u mozgu i umanjuju mogućnost kontrolisanja napetih događaja u budućnosti. Hronični stres samo pogoršava stvari.

Ako vas je ova vest još više izbezumila, opustite se. Bihevioralna terapija, kao što su joga i meditacija, mogu popraviti nastalu štetu.

12. Sastanci

Grupni sastanci mogu umanjiti nivo inteligencije, posebno među ženama, sudeći prema rezultatima studije Virdžinija Teka. Zato, sledeći put kada posumnjate da vas poslovni sastanka potpuno zaglupljuje - verovatno ste u pravu.

13. Zagađenje vazduha

Izduvni gasovi, pasivno pušenje, fabrike...lista uobičajenih zagađivača vazduha je duga i depresivna. I sve nas to zaglupljuje. Istraživači sa Univerziteta Kolumbija otkrili su da deca izloženija većoj zagađenosti vazduha imaju manji IQ.

14. Vaš i-mejl

Ako stalno proveravate i-mejl, verovatno se zaglupljujete. Nedavna studija Univerziteta Kalifornija dokazala je da nam stalno korišćenje i-mejla izaziva stres i umanjuje sposobnost koncentracije. Sve što bi trebalo da učinite jeste da se rešite te zavisnosti.

15. Pušenje marihuane

Istraživanje sa Univerziteta Djuk otkrilo je da pušenje marihuane od ranog adolescentskog doba uzrokuje 'pad neuropsiholoških sposobnosti posebno u domenu funkcionisanja, čak i nakon više godina obrazovanja'. Najgori deo je što se ni nakon prestanka konzumacije IQ nikada ne oporavi.

16. Brza hrana

Razmišljate da na putu s posla za decu pokupite Hepi mil? Razmislite još jednom. Deca koja redovno jedu brzu hranu imaće niži IQ od one koja redovno jedu sveže kuvanu hranu, sudeći prema rezultatima britanske studije.

17. Fluor

Ovo će možda ostaviti loš ukus u vašim ustima. Prema listu Environmental Health Perspectives deca koja piju vodu s visokim sadržajem fluora imaju značajno niže IQ rezultate od onih koji žive u područjima gde koncentracije u pitkoj vodi nisu tako visoke.

18. Evolucija

Istraživač sa Univerziteta Stanford, Džerald Krebtri, nedavno je utvrdio da je ljudska inteligencija dostigla vrhunac još u doba pračoveka i da je od tada u opadanju. Uzrok? Naš opstanak više ne zavisi od nje.

- Čovek koji nije pronašao pravo rešenja kako da dođe do hrane ili utočišta, verovatno je umro, dok će moderan poslovni čovek s Vol Strita koji napravi sličnu koncepcijsku grešku dobiti nagradu i biti još privlačniji partner -.

19. Sunđer Bob Kockalone

U studiji Univerziteta Virdžinija, deca koja su gledala devet minuta crtani film Sunđer Bob imala su manju sposobnost izvršnih funkcija od dece kojoj je dodeljen zadatak crtanja ili gledanja edukativnih emisija.

Izvor: dnevni.rs

Pogledajte još