Ponovo se otvara najstariji bioskop na svetu

0

Bioskop u kome su pioniri filma, braća Limijer prikazivali svoje filmove davne 1899.godine, biće otvoren nakon intezivnog renoviranja. Somotska svetlucava sedišta zamenjuju prašnjave stolice, a sveža žuta boja i mozaik pločica krase fasadu bioskopa, dok novi podovi od hrastovine zamenjuju stare tepihe.

Bioskop „Eden“, koji je zatvoren 1995. godine, potpuno je spreman za gala otvaranje, prenosi AFP.

Glumica Žulijet Binoš i reditelj Roman Polanski navodno su jedne od mnogih poznatih ličnosti koje se očekuju na sutrašnjoj ceremoniji otvaranja bioskopa, koji se nalazi u malom lučkom gradu La Siota nadomak Marseja.

Braća Limijer, Ogist i Luj, prikazali su svoj prvi film pred 250 uzbuđenih gledalaca 21. marta 1899. godine.

Godinama „Eden“ je bio i bioskop i pozorište i nekoliko francuskih filmskih zvezda igrali su u svojim prvim danima karijere upravo tu.

Teška vremena pogodila su ovaj bioskop osamdesetih, kada su vlasnika ubili lopovi pokušavajući da mu ukradu novac.

Nakon toga, zgrada je otvarana samo jednom nedeljno svake godine za festival na kome su se prikazivali prvi filmovi koji su snimljeni na francuskom jeziku, sve do zatvaranja 1995. godine.

Oni koji su želeli da ova zgrada ne bude zaboravljena nikada nisu odustali od toga da ona ponovo bude otvorena, a sada kada je Marsej proglašen prestonicom kulture 2013. lokalne vlasti su se složile da renoviraju bioskop što ih je koštalo 6 miliona evra.

„Eden“ će raditi kao normalan privatni bioskop, a posetioci će biti u prilici da vide i izložbe koje su posvećene korenima animiranih filmova.

Mondo

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.