Zasedanje Skupštine grada: Ćeran razrešen sa mesta v.d. direktora GSP

Sednici prisustvujuju 102 odbornika, a prema najavama predstavnika odborničkih grupa oni će usvojiti sve odluke koje su neophodne za normalno funkcionisanje prestonice. Đilas, koji je gradonačelnik u tehničkom mandatu, ne prisustvuje sednici Skupštine grada Beograda.

Skupština Beograda razrešila je danas dosadašnjeg vršioca dužnosti direktora Gradskog saobraćajnog preduzeća Nebojšu Ćerana zbog isteka mandata i produžila mandat za više direktora javnih preduzeća čiji je osnivač grad. Za novog direktora GSP imenovan je Milan Sofronić.

Odbornici su glasali o produžetku mandata vršiocima dužnosti direktora Gradske čistoće, Infostana, Beogradskih elektrana, Parking servisa, Zelenila Beograd i javnog preduzeća Sava centar. Dužnosti su razrešeni članovi Upravnog odbora Doma zdravlja Rakovica Tomo Jelenković i Mirko Uzelac koji su podneli ostavke. Konstantovana je ostavka predsednika Nadzornog odbora JP Beogradska tvrđava Dragana Blešića.

Odbornici će na sednici raspravljati o Predlogu odluke o pravima deteta u oblasti finansijske podrške porodici sa decom, na osnovu koje će, ako bude usvojena, od 1. januara naredne godine treće, četvrto i svako naredno dete u porodici imati pravo na besplatan boravak u vrtiću. Time će biti omogućen besplatan boravak za 4.300 dece.

Na dnevnom redu su i predlozi odluka o finansijskoj pomoći penzionerima, mreži osnovnih škola u Beogradu, kao i o finansiranju nastavnika razredne nastave angažovanih u produženom boravku učenika trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola.

Odbornici će razmatrati i predlog da jedna ulica u Novom Beogradu dobije ime po Srđanu Aleksiću, mladiću koji je ubijen u Trebinju 1993. godine braneći svog sugrađanina, Bošnjaka.

Na dnevnom redu su i predlozi da na teritoriji opštine Savski venac jedna ulica ponese ime fudbalera Rajka Mitića, da Stari grad dobije Čavketov pasaž, nazvan po rok muzičaru Goranu Čavajdi Čavketu, a da Vračar dobije plato rediteljke Soje Jovanović. Nove nazive ulica trebalo bi da dobiju i opštine Zvezdara, Čukarica, Voždovac, Zemun i Stari grad.

Na prošloj sednici Skupštine grada, koja je održana 24. septembra, Đilas je smenjen sa mesta gradonačelnika, od kada je u tehničkom mandatu do isteka 30 dana od te smene.

Izvor: Kurir

Pogledajte još