SAD: Danas dogovor ili agonija?

Pretpostavlja se da bi vođa većinskih demokrata Heri Reid i vođa republikanaca Mič Mekkonel u utorak mogli da postignu dogovor, dva dana pre isticanja roka za podizanje limita za zaduživanje zemlje.

Postizanje dogovora omogućilo bi funkcionisanje vlade do 15. januara sledeće godine i da Odeljenje za trezor SAD normalno pozajmljuje novac do početka ili sredine februara, što bi ublažilo krizu koja je smanjila poverenje u ekonomiju i pogoršala politički rejting republikanaca.

Republikanski senator Bob Korker rekao je da su Reid i Mekkonel usaglasili "opšti okvir", kao i da se nastavljaju razgovori sa Predstavničkim domom. Korker je kazao da misli da plan neće biti finaliziran pre utorka u podne.

Mnogi konzervativci u Predstavničkom domu nisu bili zadovoljni mogućnošću postizanja dogovora, iako je ostalo da se vidi da li će oni tražiti da se to promeni.

Američka vlada od 1. oktobra je u delimičnoj obustavi rada pošto u Kongresu nije bilo dogovora o budžetu za narednu fiskalnu godinu,koja u SAD počinje 1. oktobra. Prethodno je dogovoreno da se ide na privremeno finansiranje do 15. decembra kako bi se više vremena dalo pregovorima za jednogodišnji budžet vlade.

Izvor: Beta

Pogledajte još