Mafija ubila Italijana u Baru jer je sam razvio poslove sa drogom

0

Direkcija za borbu protiv mafije u italijanskom Lećeu je, u okviru akcije "Zero" uhapsila 18 osoba zbog optužbi da su počinili četiri ubistva i šest pokušaja ubistva u Pulji i Crnoj Gori od 1997. do 2010, pišu podgoričke "Vijesti" prenoseći lokalne medije. U toku dana specijalne jedinice karabinjera i finansijske policije iz Brindizija uhapsili su čak i vođe i visoko kotirane članove mafijaških klanova.

Policija je u sklopu ove akcije uspela da reši i ubistvo Italijana Nikolaja Lipolisa, koji je ubijen u crnogorskom Baru, između kraja 1999. i prve polovine 2000.

Uhapšeni su Antonio Epikoko, Marćelo Ćićinato i Emanuele Guarini iz Brindizija, koji su optuženi da su usmrtili Lipolisa.

Lipolis je ubijen zato što je u Crnoj Gori razvio nezavisni kanal prodaje droge, što se protivilo pravilima mafijaške organizacije. Ostala navedena ubistva i okršaji desili su se na teritoriji Italije.

Istraga je otvorena sredinom 2012. sa fokusom na odjeljak SCU iz Brindizija. Izjave mafijaša pokajnika bile su od ključne važnosti za rekontstruisanje dogadjaja.

„Sakra korona unita je u Brindiziju još veoma aktivna i opasna“, rekao je glavni tužilac tužilaštva u Lećeu Kataldo Mota.

On je istakao da žrtve pokušaja ubistava i rodbina ubijenih slabo sarađuju sa istražnim organima.

„Samo u dva slučaja imali smo direktnu pomoć umešanih osoba, i to u slučaju ubistva Lipolisa u Crnoj Gori i u vezi sa pokušajem ubistva Vinćenca Greka“, rekao je Mota.

Uhapšenih 18 osoba su pripadnici tri različita klana SCU koja su u međusobnoj saradnji.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.