Đukić Dejanović: Nestašica stentova je administrativna

Đukić Dejanović je kazala da se ispostavilo da u jednoj ustanovi ima ugradnog materijala na lageru, a u drugoj nema.

Menadžeri moraju pokazati viši stepen odgovornosti, moraju da predvide da može doći do nestašice, rekla je ona i dodala da se nabavke moraju sprovesti na vreme, uključujući i mogućnost žalbe ponuđača.

Ministarka je podsetila da će se od 1. januara naredne godine ići na centralizovano snadbevanje i da će taj posao obavljati Republički fond za zdravstveno osiguranje.

"Za sada su odgovorni rukovodioci zdravstvenih ustanova koji na vreme moraju predvideti nestašice", naglasila je ministarka novinarima pred otvaranje skupa zdravstvene mreže jugoistočne Evrope posvećenog unapređenju prevevcije povredivanja.

Ona je ukazala da ova godina jeste delikatna, jer i u zdravstvu mora da se sprovodi Zakon o javnim nabavkama, tako da postoje mala nesnalaženja.

Ministarka je rekla da određene komisije koje prate realizaciju Zakona o javnim nabavkama moraju uzeti u obzir činjenicu da "lek, stent, nije obična roba" i da se ne mora čekati maksimalan rok za žalbe, jer je u najvećem broju slučajeva nestašica nastala baš zbog te administrativne procedure.

Dejanovićeva je dodala da u nabavci ugradnog materijala nisu prepreka finansijska sredstva, već administrativne barijere i da ovih dana ima intenzivne sastanke s najodgovornijima iz određenih komisija i Uprave za javne nabavke, kako bi se problem prevazišao.

Izvor: Kurir

Pogledajte još