Investitori bez grejanja ostavili 10.000 Novosađana

U zgradama koje još nemaju upotrebnu dozvolu ugovor s „Toplanom“ potpisuje isključivo investitor i on izmiruje dug za grejanje. Stanari mogu samostalno da izmiruju dugove „Toplani“ tek pošto stanovi budu uknjiženi na njihovo ime.

Najveće žrtve ove odluke su Novosađani koji uredno plaćaju grejanje, ali će zbog investitora i nesavesnih komšija ostati bez grejanja.

Bez grejanja će biti i zaposleni u mnogim preduzećima. Radijatori neće biti topli u „Merkuru“, „Metals komercu“, „Moj dom investu“, „Res komercu“, „NS hidro termo“. Hladni radijatori će biti i u AK Vojvodina i u objektima pokojnog Ratka Butorovića.

- Čini se da ćemo se smrzavati i ove godine zato što neki investitori duguju „Toplani“. Najavljuju da će ova zima biti najhladnija i, ako nam zavrnu radijatore, preostaju nam TA peći i grejalice, zbog čega će nam računi biti astronomski - kaže Milan Lazić s Nove Detelinare.

U „Toplani“ kažu da su prisiljeni na ovakav postupak jer zakonski nemaju drugi način da nateraju investitore da plate dug. Prema zvaničnim podacima, u pitanju je 57 zgrada, u kojima živi nekoliko hiljada Novosađana.

- Tek kada investitor izmiri sva dugovanja „Topalni“ i pribavi sve dozvole, zgradi će biti uključeno grejanje. Ukoliko se dug ne izmiri ni nakon opomene, „Toplana“ će pokrenuti tužbu protiv dužnika - kažu u „Toplani“.

Investitori su još jednom pozvani da izmire dug, ali mnogi sumnjaju da će to učiniti. Zato će se mnogi stanari bez svoje odgovornosti smrzavati.

- Mesecima smo svi plaćali grejanje investitoru na ruke da bismo pred početak zime saznali da je taj novac potrošen za nešto drugo - kaže Petar Lalović s Nove Detelinare.

Izvor: Blic

Pogledajte još