Kacin: Očuvajmo pozitivan zamah, držimo se pogodbe

"Smatram da pozitivan zamah treba očuvati tako što ćemo se držati svog dela pogodbe: ako se uoči napredak, zemlju kandidata treba podići na viši nivo procesa integracija", rekao je Kacin u govoru pred Spoljnopolitičkim komitetom EP, gde je komesar za proširenje Štefan File danas predstavio izveštaj.

"Verujem da će pozitivne ocene o napretku zemalja Zapadnog Balkana dati neprocenjiv podsticaj domaćem reformskom procesu", saopštio je Kacin naglasivši da EU treba da održi taj pozitivan trend tako što će nagraditi progres zemlje u procesu priključenja unapređivanjem njenog statusa.

Kacin je istakao da proces normalizacije ne bi mogao da se zamisli bez evropske perspektive, ali da je jasno da su lideri u Beogradu i Prištini već prepoznali suštinski značaj tog procesa za nacionalne interese svojih građana.

On se osvrnuo i na sopstveni izveštaj o napretku Srbije, koji će kasnije ovog meseca biti predstavljen poslanicima u vidu predloga rezolucije, a čiji je nacrt Tanjug nedavno objavio.

Kacin veruje da bi međuvladina konferencija EU i Srbije mogla da se održi već ove godine.

Kacin je istakao da u izveštajima Evropske komisije i Evropskog parlamenta nema razlike u oceni napretka Srbije.

Kacin je dodao da su lideri Srbije i Kosova očito shvatili da su dijalog i proces normalizacije njihovih odnosa u najboljem interesu svih, zbog čega će u tom pravcu i nastaviti.

"Nacrt mog izveštaja o napretku Srbije pozdravlja istorijski značaj Briselskog sporazuma i podvlači značaj njegove implementacije. Smatram da je jasno da su lideri Srbije i Kosova prepoznali da su dijalog i proces normalizacije u najboljem interesu svih i uveren sam da će oni nastaviti ovim putem"
, naveo je Kacin.

Kacin je istovremeno naglasio da EU ne sme da izgubi iz vida druge izazove.

"Lokalni izbori na Kosovu 3. novembra su važna stepenica, ali ne treba izgubiti iz vida ostale važne izazove"
, rekao je izvestilac i naveo da to uključuje vladavinu zakona i zaštitu ljudskih i manjinskih prava, uključujući i prava pripadnika LGBT populacije.

"Sama činjenica da je počeo proces pregleda poglavlja 23 i 24, bi morala da pospeši reformu pravosuđa"
, smatra Kacin i dodaje da je Vlada Srbije započela sa sistemskom borbom protiv korupcije i EU to pozdravlja.

"Ali, potrebne su i dodatne mere kojima bi se obezbedila nezavisnost državnih institucija i javne administracije. Njihov rad ne sme da zavisi od političke volje", rekao je Kacin.

Kacinov izveštaj EP sadrži oštru osudu zabrane Parade ponosa, koja je trebalo da bude održana u Beogradu.

"Vladavina prava i zaštita ljudskih i manjinskih prava, uključujući prava LGBT zajednice, u centru su procesa priključenja. Sama činjenica da je počeo skrining proces za poglavlja 23 i 24 govori o tome da treba intezivirati reformu pravosuđa", dodaje se u saopštenju i ističe da Vlada Srbije mora da obezbedi vladavinu prava i zaštitu svih manjina.

Slovenački poslanik je istovremeno pohvalio "sistemsku borbu protiv korupcije" koju sprovodi sadašnja Vlada i ohrabrio srpsko rukovodstvo da istraje u tom pravcu, ali i dodao da su potrebne "dodatne mere da bi se obezbedila nezavisnost državnih institucija i javne administracije" jer "njihov rad ne sme da zavisi od političke volje".

On je sa zadovoljstvom konstatovao da Komisija i Parlament imaju zajedničko viđenje napretka Srbije u evropskim integracijama i da se taj proces zasad uspešno odvija.

izvor: B92

Pogledajte još