Nikolić o susretu s Josipovićem: Šta ako su obe tužbe za genocid opravdane?

Nikolić je posle sastanka izjavio da bi se povlačenjem međusobnih tužbi za genocid ustanovio potpuni mir između dve države i dva naroda, "jer kakav god da bude ishod tog sudskog procesa, neko neće biti zadovoljan".

"Šta ako se ispostavi da smo pogrešili i jedni i drugi i da su obe tužbe opravdane?" rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da nije dobro to što Hrvatska neće povući svoju tužbu, jer “u Srbiji, a verovatno i u Hrvatskoj, kada se dvoje komšija oko međe posvađa, onda prestanu i da govore”.

"Nikada ne možete reći da su dobri prijatelji oni koji idu na sud" kazao je Nikolić.

Hrvatski predsednik Josipović je naveo da vlada Hrvatske još nije donekla definitivnu odluku o odustajanju od povlačenja tužbe protiv Srbije, ali da su mediji tako nešto nagovestili.

(old_image)
Foto: Beta

"Prihvatam ono što je rekao Nikolić o posledicima tužbe, ako one opstanu moraćemo i dalje razgovarati i sa tim živeti," naveo je Josipović.

Josipović je rekao da je za eventualno povlačenje tužbi važno rešiti neka pitanja, ali pre svega pitanje nestalih koje je označio kao "temeljni" problem u odnosima dve zemlje.

Od danas su odnosi Srbije i Hrvatske dobili novu dimenziju - dimenziju stanog dijaloga i rešavanja otvorenih pitanja, poruka je nakon sastanka dvojice predsednika, Tomislava Nikolića i Ive Jospiovića, na kome je najviše bilo reči upravo o problemima koji opterećuju odnose dve države.

Nikolić je rekao da i on i njegov hrvatski kolega daju punu podršku vladama u rešavanju otvoreni pitanja, unapredjenju biletralne i ekonomske saradnje ističući da je Srbiji stalo do otopljavanja odnosa pre svega zbog srpske manjine u Hrvatskoj.

(old_image)
Foto: Beta

Predsednik Srbije je kao najveće probleme u odnosima dve zemlje naveo pre svega nemogućnost uživanja prava na upotrebu srpskog jezika i pisma, česte slčajeve ugrožavanja bezbednosti,tretiranje Srba kao okupatora i četnika u udžbenicima...

"Želimo otvoreni i konstruktivni dijalog...Uveren sam da smo napraili iskorak ka poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske,"
poručio je Nikolić.

Hrvatski predsednik je istakao da je napravljen napredak u brojnim segmentima i da to pokazuje da Srbija i Hrvatska mogu bolje, ali je takodje naveo niz problema u odnosima dve zemlje, naglasivši da je ipak najvažnije da se raši pitanje nestalih.

"To je vrhunski problem, moralni i pravni," rekao je Josipović navodeći da je rešvanja tog pitanja pretpostavka konačnog i punog sredjivanja odnosa dve države.

Josipović: Požalili smo se jedan drugom šta nas tišti

(old_image)
Foto: Beta

Josipović je dodao i da Hrvatska nije zadovoljna načinom na koji se razrešava pitanje sukcesije.

Problem granice

On je rekao i da su dve vlade zastale kod rešavanja pitanja granica, pomenuvši da ukoliko se taj problem ne bude mogao rešiti treba koristiti iskustvo koje je Hrvatska imala sa Slovenijom gde je upotrebljen mehanizam međunarodnog prava.

On je naveo i da postoje slični problemi onima koje je pomenuo predsednik Srbije kada je reč o hrvatskoj manjini u Srbiji, ali i ukazao na zajednički problem izbeglica...

"Međutim, osim što smo se potužili jedan drugom za ono što nas tišti, možemo biti zadovljni jer je napravljen napredak u brojnim segmentima, što je znak optimizma da i Srbija i Hrvatska mogu bolje,"
kazao je Josipović, koji se danas prvi put zvanično sastao sa Nikolićem.

Predsednicima će se pridružiti i državne delegacije a potom će, u njihovom prisustvu, biti potpisan Sporazuma o saradnji Fakulteta političkih nauka u Beogradu i Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Sa gostom iz Zagreba razgovaraće i premijer Ivica Dačić, predsednik parlamenta Nebojša Stefanović, a planirano je da se on obrati i poslanicima Skupštine Srbije.

U odnosima dve zemlje postoje nerešena pitanja, ali predsednici ističu spremnost da o tim pitanjima razgovaraju i ukazuju na potrebu jačanja saradnje.

Linta: Josipović će urgirati da se reše problemi izbeglih

(old_image)
Foto: Beta

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miograd Linta izjavio je večeras da je od hrvatskog predsednika dobio uveravanja da će urgirati da dve zemlje što pre reše imovinske i druge probleme sa kojima se suočava više stotina hiljada izbeglih.

Linta je posle sastanka sa Josipovićem u Skupštini Srbije rekao da su izbeglička udruženja hrvatskoj strani predala svoje zahteve među kojima su vraćanje oduzetih stanarskih prava, imovine, isplata neispaćenih penzija, priznanje radnog staža i rešenje pitanja nestalih.

Linta je rekao da je Udruženje od predsednika Srbije i Hrvatske tražilo da urgiraju da radne grupe, koje su osnovale vlade dve zemlje za rešenje imovinskih i drugih problema izgelica, ubrzaju svoj rad.

Prema njegovim rečima, dvojica predsednika su obećala da će urgirati da te radne grupe što pre reše te probleme za koje su osnovane.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović je više od sat vremena u Skupštini Srbije razgovarao sa predstavnicima izbegličkih udruženja, a prethodno se obratio poslanicima.

Hrvatska će pomoći Srbiji na putu ka EU

(old_image)
Foto: Beta

Josipović je ocenio da su odnosi Srbije i Hrvatske bitni za celo jugoistočnu Evropu i obećao pomoć Srbiji i drugim zemljama u regionu na putu ka Evropskoj uniji.

"Hrvatska će Srbiji i svim svojim susedima pomoći koliko budu tražili i koliko budemo mogli- rekao je Josipović obraćajući se poslanicima u Skupštini Srbije."

On je rekao da ne misli da je odnos Srbije i Hrvatske presudan ili sudbinski, kako ga neki tumače, ali da je posebno važan u stvaranju osećaja saradnje i da obe zemlje imaju odgovornost prema susedima i Evropi.

Hrvatski predsednik je poručio da Srbiju čeka veliki napor pri ostvarenju evropskih ambicija, da su standardi jasni, ali i da mora postojati posvećenost Evropske unije procesu proširenja na pošten i transparentan način.

Josipović je rekao da je Hrvatska nakon godina napornog i zahtevnog pregovaranja postala članica EU, da je bilo teško, ali da se isplatilo.

"Uprkos sadašnjim ekonomskim teškoćama, siguran sam da je Hrvatska kroz proces pregovara postala bolje društvo,"
rekao je Josipović.

On je kazao da nema drugog izbora osim saradnje, kojoj obe zemlje moraju biti posvećene. Josipović je istakao da su države izgubile "dve generacije napretka", napominjući da se, kad je on bio mlad, vozom iz Zagreba do Beograda putovalo četiti sata, a da sad to putovanje traje sedam sati.

"U Evropi se takve razdaljine prelaze za sat i po. Izgubili smo dve generacije napretka i sad to moramo da nadoknadimo,"
kazao je Josipović.

Josipović sa Stefanovićem

(old_image)
Foto: Beta

Predsednik Hrvatske i predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović istakli su danas značaj bilateralne saradnje za ukupnu regionalnu stabilnost, posebno kroz razvoj ekonomskih odnosa.

Josipović je, na sastanku u Domu Narodne skupštine, ocenio da su upućenost i interes dve države, "posebno u ekonomskoj sferi, najbolja garancija uspešnog razvoja odnosa u budućnosti" i posebno je naglasio regionalni okvir ekonomske saradnje, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Stefanović je ocenio da se ukupni odnosi dve države kreću u boljem pravcu i naglasio je potrebu produbljenja parlamentarne saradnje. On je posebno pomenuo poslaničke grupe prijateljstva, "ali i saradnju odbora, posebno kada je u pitanju prenošenje iskustava u procesima evrointegracija". Stefanović je zamolio predsednika Josipovića za lični uticaj u cilju poštovanja prava nacionalnih manjina, u skladu sa ustavom Hrvatske i njenim važećim zakonima.

IZVOR: BLIC

Pogledajte još