U Grčkoj otkriven pravi tržni centar star čak 2.700 godina

Do sada su uspeli da identifikuju pojedine radnje, kao što su pekara, prodavnica maslinovog ulja, ili apoteka. U staroj Grčkoj portiko, ili „stoa” na grčkom, bio je dugačak trem, ispod kog su se nalazile nanizane prostorije, što je bilo uobičajeno u helenističkom periodu, od III do I veka pre nove ere.

Najnovije oktriće iz Argilosa, najstariji primer u ovom delu Grčke, potpuno je jedinstveno.

"Nismo imali pojma da se nešto tako značajno sa istorijske tačke gledišta nalazi ovde", izjavio je Žak Pero, profesor na Univerzitetu u Montrealu za klasične studije.

Na svom vrhuncu, u V veku pre nove ere, Argilos je bio jedan od najbogatijih gradova ovog regiona. Od 1992. godine profesor Pero i dr Zisis Bonijas, radili su na iskopavanju brda koje je pokrivalo Argilos.

Ostaci argilosovog portika, od koga je otkopano 40 metara, nalaze se u trgovačkom delu grada, 50 metara od gradske kapije u to vreme. U njemu je nekada bilo sedam prostorije, od kojih je pet iskopano, i od kojih svaka ima dimenzije pet metara širine i sedam i po metara dubine, sa zadnjim zidom visine 2,5 metra.

"Svaka od ovih prostorija bila je prodavnica, nalazile su se jedna uz drugu, kao što se danas prodavnice ređaju u šoping centrima"
, objašnjava profesor Pero.

Iskopane prostorije nalaze se na zapadnoj strani portika, što znači da arheolozi imaju još jedno krilo da istraže. Ovo stubište je neobično po tome što nije bilo arhitektonski simetrično i uniformno.

Tehnike izgradnje i upotrebljeno kamenje razlikuju se jedni od drugih, što možda govori o tome da su na njima radili različiti majstori.

To pokazuje da su vlasnici radnji sami bili odgovorni za podizanje prostirija, da je trem rezultat “privatnog preduzetništva”, a ne gradski projekat.

Severna Grčka je u gvozdeno doba bila vrlo napredna država. Dolina reke Strume, koja je smeštena na manje od tri kilomentra od Argilosa, bila je bogata rudnicima zlata i srebra. Sa obližnjom lukom i rudnicia, Argilos je bio od strateškog značaja za trgovinu dragocenim metalima. Međutim, napredak grada je naglo oslabio sredinom V veka p. n.e., kada su Atinjani osnovani grad Amfipolis.

Godine 357 p.n.e. Filip Drugi je osvojio čitavu regiju i deportovao stanovnike iz Argilosa u Amfipolis, novo sedište kralja Makedonije. Napušten i netaknut daljim urbanim razvojem, Argilos je ostao zamrznut u vremenu.

Izvor: dnevno.rs

Pogledajte još