Klavire (je prevozio) Ostoja

0

Klavire prevozi Ostoja – čuvena je rečenica na koju su Beograđani bili navikli godinama. Reklame smo nalazili na svakom koraku – po banderama, sedištima gradskog prevoza, oglasnim tablama… Ostoja, beogradski nosač klavira, bio je urbana legenda.

Ostoja Vukašinović je bio jedan od retkih nosača u Beogradu koji se specijalizovao za nošenje ovog teškog instrumenta, a kroz praksu dužu od pola veka usavršio je veštinu do najsitnijih detalja.

Pre nekoliko godina uspeo je da u samo jednom danu za firmu koja prodaje muzičke instrumente ponese rekordnih 60 klavira. Utovario ih je ujutru u Subotici, pa su onda šleperom doterani u Beograd, gde ih je uveče lično istovario.

„Počeo sam da radim 1959. kad se ovim poslom bavilo mnogo više ljudi. Konkurencija je vremenom opadala. Ne može svako ni da nosi klavir. Oni koncertni mogu da teže i do 600 kilograma, ali nije toliko presudna snaga, koliko kondicija i veština“, govorio je. Imao je vojničku gurtnu koju je dobio od pilota, a pomoću koje je nosio klavire i sa najviših spratova.

Deluje jednostavno – gurtna se stavi oko vrata, ispod klavira, a onda oko vrata kolege.

„Sa mnom su pokušali da nose mnogi jaki ljudi, čak i sportisti – rvači, bokseri, pa i dizači tegova, ali klavir nisu uspeli da ponesu“, pričao je Ostoja.

Ostoja je preminuo u februaru ove godine posle duge i teške bolesti. Ali porodični biznis se nastavlja pa sada Klavire prevozi Goran.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.