Senić: Duvanska industrija je ugrožena

Predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu, Aleksandar Senić upozorio je da bi Srbija tako mogla da ostane bez kompanija koje u velikoj meri pune budžet.

Javnost još nije dobila odgovore na dva pitanja - ko je pregovarao sa EU po tom pitanju i šta je Srbija dobila zauzvrat, naglasio je Senić, dodajući da još nema zvaničnih informacija o statusu carinskih stopa duvana iz Hrvatske.

On smatra da je trebalo tražiti da se poveća kvota za izvoz šećera, ribe, voća i povrća iz Srbije u EU, naročito imajući u vidu da će od 1. januara 2014. trgovina poljoprivrednim proizvodima biti u potpunosti liberalizovana.

"Da li je o tome pričano ili nije, već je samo razgovarano o mogućnostima da Srbija napravi ustupak", upitao je Senić.

Predsednik skupštinskog Odbora za poljoprivredu je podsetio da su renomirani domaći proizvođači cigareta najavili pre više meseci da će to biti veliki problem za njihovo dalje poslovanje u Srbiji i da će preispitati kako bi takva odluka uticala na njihovo poslovanje.

"Jasno je, ako postoji mogućnost uvoza po nižoj carinskoj stopi, da se ona neće odnositi samo na Hrvatsku, već na celu EU, pa se postavlja pitanje i zašto ne bi Japan tobako internešnl uvozio cigarete iz fabrike koja se nalazi u EU i zatvorio svoju fabriku u Srbiji", zaključio je Senić.

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine, Rasim Ljajić, izjavio je ranije danas u Kažiprstu RTV B92 da još nije postignut konačan dogovor o uslovima uvoza hrvatskih cigareta u Srbiju i da taj protokol mora da se potpiše i ratifikuje u parlametu, ali da malo toga može da se promeni.

B92

Pogledajte još