Zemljotres oštetio kraljevačke privrednike za oko 2.8 miliona evra

0

Štetu od zemljotresa koji je pre tri godine pogodio Kraljevo imala su 264 privredna subjekta, a procenjuje se na oko 2,8 miliona evra, rečeno je danas na sastanku Inicijativnog odbora privrednika u Kraljevu koji su pretrpeli štete u zemljotresu.

Predsednik Inicijativnog odbora privrednika Miroslav Milošević rekao je da je posle tri godine od zemljotresa sada potpuno jasno da od pomoći nema ništa.

„Pokušali smo da iniciramo sve institucije i odgovorne u lokalnoj i državnoj vlasti, ali odgovora nikad nije bilo. Zadnji dopis sa zahtevom za pomoć uputili smo Odeljenju za vanredne situacije u Kraljevu, koji je prosleđen Štabu za vanredne situacije koji prema našim saznanjima uopšte to nisu razmatrali,“
rekao je on.

Prema njegovim rečima, zainteresovanost za problem privrednih subjekata koji su pretrpeli štetu od zemljotresa ne postoji kod lokalne vlasti.

„Blizu 70 firmi je u ove tri godine izbrisano iz APR-a, a ostalih 190 čiji su objekti ili mašine oštećeni u zemljotresu danas veoma teško posluje, ali sa ogromnim dugovima koji su sve više narastali u poslednje tri godine,“
kaže Milošević.

On je istakao da je pomoć bila potrebna u nekoliko aspekata, novcu, materijalu, ali i ostvarivanju poslovno-tehničke saradnje.

U Regionalnoj privrednoj komori su upoznati sa problemima privrednika, kaže sekretar komore Zvonko Tufegdžić.

„Krajnja cifra procenjene štete na svim objektima, a tu su i velike firme poput Magnohroma i Fabrike vagona je 2,8 miliona evra. Mi smo te podatke prosledili u državnu komoru koja je odobrila isplatu 10 miliona dinara koje smo već uglavnom isplatili i tu se iscrpljuju naše mogućnosti,“
rekao je on.

Tufegdžić je rekoa da je upoznat sa tim da su se privrednici obraćali i resornim ministarstvima i vladi, ali ne ne može da kaže šta će od tih apela za pomoć biti uslišeno.

Oštećene firme, pre zemljotresa, zapošljavale su skoro hiljadu Kraljevčana, a danas je broj zaposlenih manji za najmanje trećinu radnika.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.