EVROLIGA: Zvezda poražena u prepunoj Areni

Meč je odigran u Beogradskoj areni pred 19.000 gledalaca, a sudili su Marek Cmikevič (Poljska), Karlos Kortes (Španija) i Erstan Kartal (Turska).

Crvena zvezda: Cvetković, Lazić 3, Blažič 11, Simonović, Marjanović 10, Radenović 14, Katić 4, Ristić, Nelson 14, Dženkins 11, Šilb 17.
Lokomotiva: Grigorjev 3, Braun 9, Vilijams 23, Hendriks 19, Kalnietis 3, Bikov 6, Lihodej, Jasaitis 12, Zubkov, Žukanenko, Marić 8, Simon 4.

Peto učešće u Evroligi, a prvo prosle 14 godina crveno-beli su započeli porazom, iako su bili blizu velikog iznenađenja.

Zvezda nije blistala, imala je dosta oscilacija u igri, ali je urpkos tome u finišu susreta došla u situaciju da ugrozi visoku prednost gostiju.

Na početku meča osetila se nervoza kod domaćih košarkaši zbog čijenice da klub dugo godina nije učestvovao u elitnom klupskom takmičenju. Vatrena atmosfera koju su navijači Zvezde napravili u Areni kao da je odsekla noge i sputala izabranike Dejana Radonjića.

Imali su domaći igrači velikih problema u defanzivi, sporo su se vraćali u odbranu, dozvolivši protivniku da iz tranzicije postigne previše lakih poena i dođe do značajne prednosti u osmom minutu (23:11).

Uspavanu Zvezdu u drugoj četvrtini „probudio“ je borbeni Jaka Blažič, koji je sa četiri vezana poena inicirao preokret njegovog tima. Dženkins je pogodio dve vezane trojke, proradila je i odbrana, pa su gosti prve poene u ovoj deonici postigli posle tri i po minuta i to sa linije slobodnih bacanja.

Lokomotiva je sjajno otvorila poslednju četvrtinu, raspucali su se Simas Jasaitis i Markus Vilijams (64:75), ali su loše izvodili slobodna bacanja što je Zvezda kaznila i uvela meč u neizvesnu završnicu. Ipak, Radonjićevim košarkašima nedostajala sreća, ali i iskustvo, pa su gosti zasluženo došli do trijumfa.

Uprkos velikom interesovanju publike, Delije nisu uspele da sruše rekord navijača Partizana, koji su 2009. godine na utakmici TOP 16 faze Evrolige protiv Panatinikosa (63:56) ostvarili najveću posetu u istoriji elitnog evropskog takmičenja (22.567 gledalaca).

Meč u Areni posmatrao je i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, a podršku crveno-belima pružili su vaterpolisti, fudbaleri i bivši igrač, a sada trenera FMP-a Milan Gurović, kao i mnogo drugi zvezdaši.

Naredni meč u Evroligi košarkaši Crvene zvezde odigraće sledećeg četvrtka u Tel Avivu protiv Makabija.

Pogledajte još