I recikleri uvoze sirovine

Direktori najznačajnijih preduzeća za reciklažu ambalažnog otpada u Srbiji su na konferenciji u okviru Međunarodog sajma životne sredine - ECOFAIR u Beogradu, koju je organizovalo preduzeće za reciklažu plastike "Greenteć" i Privredna komora Srbije, ukazali na problem nedostatka sirovina za preradu sa kojim se konstantno suočavaju.

Iako je, prema izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom, prošle godine na domaće tržište stavljeno 45.000 tona PET boca, u fabrike za reciklažu je stigla jedva trećina, ili samo 13.000 tona PET boca.

Kako je istaklo Udruženje reciklera Srbije, kapaciteti industrije reciklaže PET otpada u Srbiji iznose gotovo 35.000 tona godišnje, pa trenutno njihova popunjenost nije ni 40 odsto.

Ništa bolja situacija nije ni u domaćim fabrikama za reciklažu stakla, papira, tetrapaka.

Domaći recikleri su u nedostatku otpadnog papira prinuđeni da sirovinu uvoze kako bi popunili kapacitete prerade.

Prošle godine su u Srbiju uvezli oko 50.000 tona otpadnog papira i kartona, a prema njihovim projekcijama do kraja ove godine uvozne količine će premašiti 70.000 tona.

Kada je staklo u pitanju, jedina fabrika koja se bavi reciklažom ovog materijala uspeva da popuni 40 odsto svojih kapaciteta, a od toga samo pet odsto otpadnog stakla stiže iz javnog komunalnog sektora.

Reciklaža tetrapaka je najmlađa grana u branši, pa se mesečno u Srbiji sakupi samo 100 tona ove vrste otpadne ambalaže.

Paradoksalno je i to da jedna Vrnjačka Banja sakupi više otpadnog tetrapaka od grada Beograda, navedeno je u saopštenju.

B92

Pogledajte još