Selaković: Nije EU samo Kosovo i Prajd

Upitan da prokomentariše pohvale Evrospke komisije po pitanju reformi koje se sprovode iz oblasti pravosuđa, ali i konstatacije da će prava iskušenja nastupiti kada bude trebalo da se one i primene, Selaković je u "Kažiprstu" B92 kazao da se u tim reformama ide korak po korak.

Usvojena je strategija i akcioni plan, u jednom kratkom periodu, koji su realni i odlični, a ono što zaista sada jeste važan posao jeste primeniti sve to, kaže on i dodaje da je Srbija počela da sve to da primenjuje jer je već formiran jedan dobar operativni organ zadužen za sprovođenje akcionog plana.

Komentarišući da EK ipak vidi kao realnu opasnost od uplitanja politike i političkog prtiskanja pravosuđa, Selaković kaže da EK kaže, odmah na početku, da postojeći ustavni okvir ostavlja prostor za upliv za politički uticaj prilikom izbora nosilaca pravosudnih funkcija.

Pošto je u studio "Kažiprsta" došao pravo sa sednice Vlade, on kaže da je na toj sednici, između ostalog, donesena odluka da se svi medijski sporovi rešavaju pred jednim sudom,kao i da je to rezultat niza sastanaka za medijskim uposlenicima.

"Dakle, Ustav i ustavna rešenja su ono što u EK najviše kritikuju. Tako da je za nas, u narednom periodu, a nismo prva zemlja koja se našla u takvoj situaciji, da u periodu koji je pred nama vidimo kako da to uskladimo sa onim što EU od nas traži", istakao je ministar pravde.

To, kako kaže, ne isključuje ni promenu Ustava i dodaje da su sve zemlje koje su pregovarale o ulasku u EU kao i one koje su ušle u EU, našle pred tim pitanjem. Na pitanje hoće li to biti za vreme mandata ove vlade, on kaže da to niko ne može da kaže jer ceo taj proces zavisi od brojnih uslova.

Govoreći o pohvalama borbe protiv korupcije ali i kritikama da nedostaju presude u brojnim slučajevima pokrenutim pred sudovima, Selaković napominje da presude ne mogu ni da se dobiju za mesec dana ili dva. Kada pogledate koliko sudski procesi traju, onda vam je sve jasno, kaže on i dodaje da veruje da će sudovi efikasnije raditi, kao i da oni rade po zakonu. "Oni su nezavinsi i samostalni i očekujem da će biti na nivou zadatka", naveo je Selaković.

Osvrćući se na zamerke EK o tome da se u medijima sprovodi orkestrirana kampanja protv opozicije u kojoj se najavljuju hapšenja i detalji i istrage, kao i da te informacije "cure" iz tužilaštva, ministar pravde kaže da na tu sitaciju gleda tako da stanje u organima koji sprovode istrage nije sjajno, ali i napominje da se takođe može reći da se u medijima ne piše uvek blagonaklono ni o vladajućoj stranci i njenom lideru, koji je čak nazvan i diktatorom i autokratom.

Ipak, kako objašnjava, i to postoji u svim državama EU, da cure informacije i da se u medijima one objavljuju, ali je razlika u tome što su u tim zemljma mediji jasno definisani i podeljeni na one ozbiljne i na tabloide.

Kada je reč o zamerkama EK zbog neodržavanja gej parade u Beogradu, treću godinu za redom, Selaković kaže da se u medijima ne navodi šta je EK pozitivno ocenila po pitanju zaštite i unapređenja prava LGBT osoba. S druge strane, zapitao je Selaković, šta je to politička podrška. "Jedan političar može da kaže da je za održavanje Parade, a onda imate 85 naroda koji izađe i kaže mi smo protiv toga", kaže on.

"Kada se nađete na terenu i kada imate pitanje zaštite dva prava, uvek se zapitate koje je pravo ’teže’. Ako s jdne strane imate bezbednost ljudi i imovine, ili ajte da ostavimo imovinu po strani i da imate bezbednost ljudi, dok s druge strane imate slobodu okupljanja, onda morate da vidite šta je to ugroženo",
kazao je on i dodao da je i pravo zaštite života i tela isto tako zagarantovano Ustavom kao i zaštita manjinskih grupacija.

Na pitanje hoće li se nešto promeniti do sledeće godine, on kaže da je uveren da hoće i da na tom planu treba mnogo da se radi.

"Ono što bih želeo da kažem jeste da u toj oblasti tražimo savezništvo svih koji se bave javnim njenjem, pa i medija. Nemojte da ispadnete da je EU u Srbiji prepoznata kada treba nešto da se oduzima od nadležnosti vezanih za Kosovo i da se obezbedi Parada ponosa, a da ne postoji nizašta drugo. Ja to kažem i našim partnerima s kojima razgovaram, a oni uglavnom na to oćute"
, istakao je Selaković.

SNS postigao više od Miloševića

Selaković jerekaoi da će lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić u ponedeljak na obeležavanju petogodišnjice stranke u Beogradskoj areni, predstaviti novi akcioni, programski plan zadataka i pozvao građane da tog dana dođu u Arenu.

Prema njegovim rečima, popularnost koju SNS ima mnogo više obavezuje nego što opušta, jer je to popularnost u vreme kada se preduzimaju najnepopularniji potezi u poslednjih 20 godina sa ciljem da problemi rešavaju.

Upitan da li ima problema u SNS i da li je moguće kritikovati unutar stranke, Selaković je rekao da to jeste moguće i da je kao član rukovodstva, često bio prisutan kada neko uputi neku kritiku. On je podvukao da sve primedbe i kritike treba rešavati "unutar svoje kuće", ali i da pojedina dešavanja poslednjih sedmica građani treba da posmatraju kao "dobro organizovan, orkestriran sistem".

"Pogledajte šta je prisutno poslednjih dana, prvo u medijima imate prozivanje da je neko diktator, pa onda ide poređenje Putin-Hodorovski, pa nakon toga imate ustavnu žalbu koja se donosi u roku od dva meseca, pa izliv lojalnosti DS prema Miroslavu Miškoviću i na kraju reakcije pojedinaca koji su deo SNS, građani treba to da posmatraju kao dobro organizovan orkestriran sistem
", rekao je Selaković.

On je podvukao da to neće zaustaviti SNS, koja, kako je rekao, beleži uspeh koji u poslednjih 20 godina niko na političkoj sceni Srbije nije zabeležio, čak ni ako se pogledaju popularnost SPS i Slobodana Miloševića tokom 90-ih godina.

Selaković je istakao da je ponosan što je član SNS i njenog rukovodstva i najavio da će obeležavanju petogodišnjice rada stranke prisustvovati mnogi međunarodni prijatelji SNS, među kojima su bivši šef italijanske diplomatije i nekadašnji potpredsednik Evropske komisije Franko Fratini, šef parlamentarne grupe Evropske narodne partije iz EP, zamenik premijera Mardjarske Viktora Orbana, ministar poljopriverede Austrije, predstavnici nemačke CDU...

"Svi oni dolaze da podrže onoga i one koji slede onoga, koji je u Srbiji u žutoj štampi prepoznat kao diktator i vlastodržac", rekao je Selaković.

B92

Pogledajte još