Selaković: Ne damo Reu, njena majka je bila zlostavljana i tokom trudnoće

Selaković je podsetio da je ministarstvo uputilo predstavku Osnovnom sudu u Valjevu i predložilo da dođe do sporazumnog rešavanja problema i dodao da veruju da će to odložiti izvršenje i da će Rea ostati na sigurnom.

"Ja sam uveren da posle pravosnažne presude još nije sve završeno i da, bez bilo kakve primisli da možemo da diramo u presudu koju je doneo nezavisni sudija, možemo da učinimo još dosta toga da Rea ostane na sigurnom"
, rekao je Selaković gostujući na B92.

On je rekao da u porodičnom pravu postoji načelo najboljeg interesa deteta koje je u nekim slučajevima važnije i od samog zakona i da se u ovom slučaju treba držati tog načela.

Upitan šta je potrebno učiniti da se ovakve stvari više ne dešavaju i postoji li neki način da se slični problemi sistemski rešavaju, Selaković je rekao da je majka devojčice pre nekoliko meseci bila u ministarstvu i da je ministarstvo učinilo sve što je bilo i njihovoj nadležnosti i da se "ne može vršiti pritisak na sud".

Selaković je rekao i da je "problem truo od samog početka" i odluke hrvatskog suda da otac može da viđa devojčicu.

"Neću da komentarišem odluke hrvatskog suda, ali ako imate nekoga ko nije u stanju da vodi adekvatnu brigu o detetu, ko zlostavlja majku pa i samo dete, a vi donesete presudu gde se dozvoljava takvom roditelju da viđa dete, onda tu postoji neki problem".

Koprupcija u Hrvatskoj u slučaju "Rea"?

On je napomenuo i da je, u razgovoru sa svojim kolegama i novinarima iz Hrvatske, došao do saznanja da je taj slučaj "itekako pod sumnjom nezakonitosti" i da je moguće da je došlo do korupcije u Hrvatskoj.

Selaković je kazao i da su mu u razgovoru sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem predočeni podaci da je Reina majka i u toku trudnoće zlostavljana.

Osnovni sud u Valjevu doneo je odluku o predaji Ree ocu, pošto je presudio u njegovu korist po odredbama Haške konvencije o otmici deteta. Majka je prethodno u Zagrebu dobila starateljstvo nad detetom, ali je brakorazvodna parnica u toku. Ona je pre tri godine iz Zagreba pobegla sa detetom u Ljig, jer je trpela nasilje u porodici od supruga.

Rea Matijević u sredu nije predata ocu, pošto su meštani Ljiga napravili živi zid oko zgrade Centra za socijalni rad i višesatnim protestom sprecili odvodenje devojčice.

Blic

Pogledajte još