Francuski gradonačelnici moraju da venčavaju gej parove

Ti gradonačelnici su zatražili od Saveta da utvrdi da li je u skladu sa Ustavom odsustvo u zakonu odredbe koja garantuje slobodu savesti predstavnicima države koji su protiv istopolnih brakova.

Ustavni savet je u odluci ocenio da su "sporne odredbe", kako su to naveli gradonačelnici, "u skladu sa Ustavom". Ne predviđajući prigovor savesti u trenutku izglasavanja zakona, naveo je Savet, "zakonodavac je nameravao da osigura da njegovi službenici primenjuju zakon i da tako garantuje dobro funkcionisanje i neutralnost javne službe gradjanske države".

Gradonačelnici su već najavili da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava.

Prema francuskom Krivičnom zakoniku, gradonačelnik koji odbije da zaključi istopolni brak, a ne pronadje nekoga ko bi ga zamenio, može da bude osudjen zbog diskriminacije na kaznu zatvora do tri godine i na novčanu kaznu od 45.000 evra.

Sporni zakon o istopolnim brakovima stupio je na snagu 18. maja nakon četvoromesečne borbe za njegovo usvajanje u parlamentu i brojnih demonstracija.

Legalizacija gej brakova bila je jedno od predizbornih obećanja francuskog predsednika Fransoaa Olanda. Predlog zakona izazvao je višemesečne proteste, koje su organizovale uglavnom konzervativne i verske grupe.

Blic

Pogledajte još