Večernje novosti: Prinudna vlast u Beogradu do 19. januara

Kada se konačno u Stari dvor uvede privremeno rukovodstvo, pošto nije izabran novi gradonačelnik, Draganu Đilasu prestaće i tehnički mandat. Istovremeno, počeće da teče rok od 60 dana, tokom kog moraju da se raspišu i vanredni izbori u prestonici.

Prema saznanjima Novosti, ako se naprednjaci i socijalisti odluče i za vanredne parlamentarne izbore, koji bi se održali zajedno sa beogradskim, onda bi se najverovatnije išlo na kraću kampanju.

Tako se spekuliše da bi izlazak na birališta u celoj zemlji mogao čak da se zakaže za 19. januar, na Bogojavljenje. To bi zgodno palo i politički, jer bi neposredno pre toga Srbija mogla da započne i pristupne pregovore sa EU.

Druga opcija, koja se zagovara unutar vladajućeg bloka je da se održe samo izbori u glavnom gradu, i to u drugoj polovini februara.

Član Gradskog veća u tehničkom mandatu i sekretar beogradskog SPS Nikola Nikodijević kaže za Novosti da se još nije razgovaralo o mogućem terminu izbora:

"U ovom trenutku koncentrisani smo na funkcionisanje grada, na pripremu za zimsku sezonu i normalan rad javnih preduzeća kako građani ne bi osetili političke razmirice. Moramo prvo odrediti sastav buduće privremene uprave, a pitanje datuma izbora tek na kraju će doći na dnevni red".

I šef poslaničke grupe SNS u Skupštini grada, Aleksandar Jovičić, rekao je za ovaj list da još nije doneta odluka kada će tačno biti zakazano glasanje:

"Rano je govoriti o tome, ali i o potencijalnim kandidatima za gradonačelnike. Mi ćemo sa konkretnim imenima i planom izaći tek kada izbori budu zvanično raspisani".

Izvor: B92

Pogledajte još