Istraga: Proterivanje romske porodice iz Francuske legalno

U izveštaju koji prenosi francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova se medjutim dodaje da policija nije dobro postupila kada je devojčicu privela tokom školske ekskurzije 9. oktobra i preporučije da se zabrane policijske intervencije u školsko vreme.

Odmah posle objavljivanja rezultata istrage francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da petnaestogodišnja Leonarda Dibrani može da nastavi školovanje u Francuskoj ako uloži zahtev.

Leonardu Dibrani je 9. oktobra francuska policija uhapsila pred školskim drugarima da bi je proterala nazad na Kosovo zajedno sa ostalim članovima njene porodice, kao ilegalne imigrante.

Slučaj je izazvao brojne kritike i veliku polemiku u Francuskoj, a hiljade srednjoškolaca podržalo je protestima svoju vršnjakinju.

"Ukoliko uloži zahtev, obzirom na okolnosti, i ako želi da nastavi školovanje u Francuskoj, to će joj biti dozvoljeno", izjavio je predsednik Oland u kratkom televizijskom obraćanju iz Jelisejske palate i pojasnio da se to odnosi samo na nju.

Oland je rekao da je ovu odluku doneo iz "humanih" razloga, iako nikakav pravni propis nije prekršen tokom proterivanja te porodice.

Izvor: Beta/AFP

Pogledajte još